Haberler

Karadenizli Temel Trabzon'da Japon Karpuzu Üretiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fındık bahçesinden verim alamayan Temel Yaşar Yazıcı, Japonya'da üretilen kare ve içi mavi olan değişik karpuz türlerini memleketinde üretmeye başladı.

MELTEM YILMAZ - Fındık bahçesinden verim alamayan Temel Yaşar Yazıcı, Japonya'da üretilen kare ve içi mavi olan değişik karpuz türlerini memleketinde üretmeye başladı.

Trabzon'un Akoluk Mahallesi'nde yaşayan 50 yaşındaki Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışında karpuz üretiminde değişik türlerin çok yaygın olduğunu ve kare karpuz ile içi mavi olan karpuz türünün de kendisinin dikkatini çektiğini söyledi.

Yazıcı, fındık üretimi ile uzun yıllar uğraştığını ifade ederek, "Kendime ait 3 bin 500 metre kare bir fındık arazim vardı. Fındıktan beklediğim verimi alamadım. Ben de fındığa alternatif aramaya başladım ve aklıma karpuz üretimi geldi" dedi.

Kendisine ait arazisinde yaklaşık 5 yıldır da karpuz üretimi yaptığını anlatan Yazıcı, "Fındık bahçesi olmadan önce buralarda karpuz üretimi yapılıyordu. Bende aslında bir nevi öze dönüş yaptım. Burada ürettiğim karpuzlar hem çok lezzetli hem de verimli. O nedenle de fındığa alternatif olarak karpuz üretimini seçtim. Şu anda da çok memnunum. Karpuz zor, zahmetli ama getirisi de oldukça yüksek olan bir ürün" diye konuştu.

- "Karadeniz insanı farklı şeyleri sever"

Yazıcı, kentte son dönemlerde yerli karpuz üretiminin yaygınlaştığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadeniz insanı farklı şeyleri sever. Onun için de Amerika'dan ve Japonya'dan yeni tohumlar getirdim. Bir karpuzum 60 ile 70 kilogram oluyor. Bunun dışında Türkiye'de örneği olmayan ve fiyatı da yüksek olan içi mavi olan karpuz tohumunu diktim. Hava şartları iyi gitmediği için henüz tamamen olgunlaşmadılar. Olgunlaşma süreleri yaklaşık 90 günü kapsıyor. O nedenle de şu anda olgunlaşmalarını bekliyoruz. Döllenme oldu ve şimdilik bir sıkıntımız yok. Fındığa göre çok daha verimli ve yaklaşık 12 ton verim bekliyorum."

Karpuzda değişik türleri internette çok araştırdığını da dile getiren Yazıcı, "Özellikle Japonya'daki karpuz tohumlarını çok inceledim ve 'Japonlar yapıyor, Karadenizli Temel Yazıcı neden yapmasın' dedim. Japonya'dan gördüm ve bende memleketimde uyguladım" ifadelerini kullandı.

Yazıcı, Türkiye'de bu türlerin olmadığını da savunarak, "Hedefim bu türleri Trabzon'da uygulamaya başlayarak, Türkiye'ye tanıtmaktır. İnşallah kısa sürede bahçem olgunlaşır ve hedefime ulaşırım" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close