Karadeniz'deki Fındık Üreticisinde "Küflenme" Endişesi
Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde etkili olan sağanak yağış, ürününü kurutmaya çalışan fındık üreticisinin işini zorlaştırdı.
Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde etkili olan sağanak yağış, ürününü kurutmaya çalışan fındık üreticisinin işini zorlaştırdı.
Fındık üreticisi Sinan Kul, AA muhabirine yaptığı fındık hasadını tamamladığını belirterek, "Bir süre sonra fındığı patoza verdik. Patoztan çıkan kabuklu fındığın son defa kuruması için ürünümüzü tekrar harmana serdik. Ancak 5 gündür havaların yağışlı gitmesiyle fındığımızı bir türlü kurutamadık" dedi.
Fındığı naylon çadırların altında korumaya çalıştıklarını ancak bunun süresi uzadığında küf riski doğduğunu dile getiren Kul, "Açıkçası endişeliyiz. Ara sıra fındığı havalandırmak için çadırı fındığın üzerinden kaldırıyoruz, ancak bu çok yeterli olmuyor. Hemen yağmur yağıyor" diye konuştu.
Kul, fındığın tam anlamıyla kuruması için güneş olması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu haliyle fındığımızı çuvala koyamıyoruz. Bunun için güneşli günleri bekliyoruz" ifadesini kullandı.
İsmet Yağlı da fındığını yağışlı hava nedeniyle kurutamadıkları kaydederek, "İnşallah sorunsuz şekilde ürünümüzü kuruturuz. Aksi durumda fındık küflenme tehdidi altında" dedi.
"Üretici dikkatli olmalı"
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın kurutma aşamasının çok önemli olduğuna işaret ederek, üreticilerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Fındığın yeteri kadar kurutulduktan sonra çuvallanması gerektiğine dikkati çeken Karadeniz, "Eğer fındık yeteri kadar güneşli havada kurutulmadan çuvala konulursa bu fındığın depo ömrü çok kısa olur. Fındık çuvalda çürüyebilir" diye konuştu.
Karadeniz, fındık üreticilerine, yağışlı havalarda naylon çadır altında korudukları fındıklarını sık sık havalandırıp karıştırmalarını tavsiye ederek, "Bu süreçte üretici bilinçli davranarak ürünlerinin küflenmesinin önüne geçmelidir. Üretici harmana serdiği fındığını yağmurdan mutlak suretle korumalıdır. Çadırın altına su girmesini engellemelidir. Bulduğu ilk fırsatta fındığını havalandırmalıdır" dedi.
Karadeniz, küflenen fındığı üreticilerin satamayacağını, satılan ürünlerinin ise randımanının çok düşük kalacağını sözlerine ekledi.