Karadeniz'de Yayla Sezonu Açıldı
EYÜP ELEVÜLÜ / ATAKAN ÇITLAK - Bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasından geçen akarsuları ve doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Karadeniz yaylalarına, havaların ısınmasıyla göç başladı.
EYÜP ELEVÜLÜ / ATAKAN ÇITLAK - Bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasından geçen akarsuları ve doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Karadeniz yaylalarına, havaların ısınmasıyla göç başladı.
Sıcak hava nedeniyle hayvanları ile zorlu yolculuğa çıkan yaylacılar, Mayıs ayında çıktıkları yayladan 6 ay sonra köylerine dönecek.
Kulakkaya Yaylası'nın bağlı olduğu Yavuzkemal beldesinin Belediye Başkanı Abdullah Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre insanının özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıktığını söyledi.
Havanın ısınmasıyla vatandaşların serin yerleri tercih etmeye başladığını ifade eden Önal, "Hava ısındı. Bundan dolayı da insanlarımız yayla göçünü gerçekleştirmeye başladı. Özellikle hayvanları otlatmak amacıyla buralara çıkılıyor. Aynı zamanda halkımız temiz hava sayesinde sağlıklı ve huzurlu bir dönem yaşıyor" dedi.
Önal, yaklaşık 10 gün önce yaylacıların köylerinden yola çıkmaya başladığını dile getirerek, Mayıs ayında başlayan göçün, Ekim ayı içerisinde havaların soğumasıyla tersine yapıldığı aktardı.
Bazı yaylacıların yolu yürüyerek kat ettiğini ifade eden Önal, "Burası bin 500 rakımda bulunuyor ve doğası çok güzel. Bu sene havaların soğuk gitmesi nedeniyle yayla yolculuğu geç başladı. Kimi vatandaşımız koyun sürüleriyle iki gün yürüyerek yaylaya çıkıyor. Kimi de araçlara hem hayvanlarını hem de eşyalarını yükleyerek geliyor. Şu anda yeni yeni hareketlilik başlıyor. Yayla sakinleri bahçelerine ekinlerini ekiyor. Evler düzenlenmeye başlandı."
Bölgenin doğal güzelliğinin dikkat çekici olduğuna işaret eden Önal, Giresun'un Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylalarının meşhur olduğunu anlattı.
Önal, yaylacılığın geliştirilmesi adına konaklama gibi ihtiyaç duyulan alanlarda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Yaklaşık 100 koyunuyla yaylaya çıkan Hacı Önal, "Bu sene havalar geç ısındığı için yaylaya geç çıkıyoruz. Yavuzkemal beldesinden Bektaş yaylasına gidiyorum. Koyunlarımla birlikte iki gündür yoldayız. Yaylaların serin olması bizim için önemli. Yeşili bol, su bol, hayvanlarımız özgürce otluyor. Koyunlarımızın sütünden ve yününden yararlanıyoruz. Yaylada Ekim ayına kadar kalacağım" dedi.
Yayladaki bahçesinde sebze fidesi eken Seher Demir, eşiyle birlikte Bahat obasına çıktıklarını belirterek, "Tarlamıza karalahana, marul ve patates ekiyoruz. Tavuklarımız var, doğal yumurta tüketiyoruz. Burada temiz hava alıyoruz. Köy sıcak ama yayla çok serin. O yüzden yaz gelince yaylaya çıkıyoruz" diye konuştu.