Karacabey'de Kuraklık Panelle Masaya Yatırıldı
2001 ve 2007 yılından sonra bir kez daha kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını ifade eden üreticiler, suyun idareli kullanılması gerektiği hususunda hemfikir oldu.
Karacabey Ziraat Odası, Ticaret Borsası ile Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen, "2014 Yılı Mısır, Domates Tarımının Değerlendirilmesi ve Kuraklık" konulu seminerden, "suyun idareli kullanılması ve damlama sulama sistemi ile sulama yapılması" uyarısı çıktı.
Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleşen programa Kaymakam Ahmet Yurtseven'in yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün il ve ilçe yöneticileri, oda ve borsa temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda çiftçi katıldı. Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü ve Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, yaptıkları açılış konuşmalarında çiftçiler adına çok önemli olan bu seminerin verimli geçmesi dileklerinde bulundu. Ziraat Odası Başkanı Karahasanoğlu, bu kışın çok fazla karlı ve yağışlı geçmediğini belirterek, "Zor bir dönem bizleri bekliyor." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen seminerde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural yönetiminde kürsüye gelen Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Doç. Dr. Burak Nazmi Candoğan, Mustafakemalpaşa Sulama Birliği Başkanı Sedat Kahraman, Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen ve Uluabat Gölü Sulama Birliği Başkanı Ahmet Koca, önümüzdeki yaz sezonunda sulamadaki son durum hakkında çiftçileri bilgilendirdi.
2001 ve 2007 yılından sonra bir kez daha kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını ifade eden Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, yağmurlar yağmasa bile şu an 30 Ağustos'a kadar su sorununun olmadığını ancak suyun idareli kullanılması gerektiğini söyledi. Özellikle kritik bölgelerde fazla su isteyen ürünlerin ekimine dikkat edilmesini isteyen Özseçen, damlama sulama sistemiyle sulama yapılması önerisinde bulundu.
Uluabat Gölü Sulama Birliği Başkanı Ahmet Koca, yüzde 65 su kaybı ve eski tesisleriyle çiftçilere en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını belirtirken, Mustafakemalpaşa Sulama Birliği Başkanı Sedat Kahraman da, bünyelerinde bulunan Karacabey'in Uluabat ve Bakırköy ile Canbalı ve Sırabademler Mahallesi'ndeki çiftçilere müjdeli haber verdi. Bu yıl Çınarcık Barajı'ndan da yaklaşık 11 metreküp su alacaklarını belirten Kahraman, "O nedenle bu yıl çok fazla su sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ancak panik yapmamalı ve birbirimize saygılı olmalıyız." diye konuştu.
Öte yandan küresel iklim şartlarına herkesin alışması gerektiğinin altını çizen konuşmacılar, ortak verdikleri mesajda, suyun idareli kullanmasını ve özellikle mısır gibi çok su isteyen ürünlerin sulamasında damlama sulama sisteminin tercih edilmesi gerektiği üzerinde durdu. - Bursa