Kar Yağışları, Hayvan Yetiştiricilerini de Sevindirdi
Türkiye genelinde etkili olan kar yağışlarının tarım sektörüne olduğu kadar hayvancılık sektörüne de olumlu katkıları olduğu bildirildi Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ayhan: "Mera, yayla veya otlaklarda bulunan hayvanların tipi ve dondurucu soğuktan etkilenmeleri.
İSMAİL HAKKI DEMİR - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Veysel Ayhan, kar yağışlarının, mera, yayla veya otlaklarda bulunan hayvanların tipi ve dondurucu soğuktan etkilenmeleri gibi kısa süreli olumsuzluklar yaşansa da uzun vadede meraların bitki örtüsüne olumlu katkıları bulunduğunu söyledi.
Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 sonbahar yağışlarının, son 4 yıla göre normalin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Geçen yıllara göre yağışlarda yaşanan artışa dikkati çeken Ayhan, bu durumun meralar açısından sevindirici olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin uzun süredir kurak seyreden hava şartlarının son dönemdeki yağışlarla değiştiğini vurgulayan Ayhan, şöyle konuştu:
"Yağışların, bitkisel üretimin yanında küçükbaş hayvancılık için de önemli etkileri olmuştur. Kar yağışı, topraktaki yetersiz nemi gidermekte ve bitkilerin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Kar, ince bir hava tabakası bırakıp, sıcaklığı sıfır derece olacak şekilde ekili alanları yorgan gibi örterek don riskini de ortadan kaldırmaktadır. Kışın yağan ve toprak üzerinde kalan kar, yavaş yavaş eriyerek uzun periyotta toprağın nemli kalmasını sağlar. Kar yağışı yazın olabilecek kuraklığa karşı da toprağı ve bitkileri koruyup, adeta kuraklığa karşı sigorta eder."
- "Kar örtüsü altında kalan meralarda hastalık riski ortadan kalkmaktadır"
Ayhan, yağışın ardından toprakta oluşan nemi, bitkilerin sağlıklı gelişimi, kaliteli ve verimli ürünün elde edilmesi açısından önemli bulduklarını ifade etti.
Küçükbaş hayvancılıkta özellikle de koyun yetiştiriciliğinde meraya dayalı hayvan beslemenin Türkiye'nin iklim şartları ve coğrafyası gereği ön planda yer aldığını vurgulayan Ayhan, bu nedenle de meralardaki bitki çeşitliliğinin hayvan otlatmaya uygun olması gerektiğini belirtti.
Bu anlamda kar yağışının bitki çeşitliliği açısından meralara olumlu katkıda bulunacağına işaret eden Ayhan, şunları kaydetti:
"Hayvan hastalıklarının yayılmasında en büyük etken ortak mera kullanımıdır. Oysa kar örtüsü altında kalan meralarda hastalık riski ortadan kalkmaktadır. Her ne kadar yoğun kar yağışları esnasında mera, yayla veya otlaklarda bulunan hayvanların tipi ve dondurucu soğuktan etkilenmeleri gibi kısa süreli olumsuzluklar yaşansa da uzun vadede kar yağışlarının meraların bitki örtüsüne olumlu katkıları vardır." - Kahramanmaraş