Kar Yağışı ve Yılbaşı Tatili, Kayak Merkezlerine İlgiyi Artırdı
Soğuk ve yağışlı havanın etkisiyle beyaz kar örtüsünün kapladığı kayak merkezleri gibi kışlık turistik tesislerin bir bölümü, yılbaşı tatilinin de 4 güne çıkmasıyla yüzde 100'lük doluluk oranına ulaştı Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Polatoğlu: "4 günlük tatil son anda açıklandığı için turizmci yeterince değerlendiremedi.
ALİ RIZA KARASU - Kar yağışı ve yılbaşı tatili "kış turizmi"ni hareketlendirdi. Kar kalınlığının artığı kayak merkezleri gibi kışlık turistik tesislerin bir çoğunda doluluk, 4 güne çıkan yılbaşı tatilinin de etkisiyle yüzde 100'e ulaştı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 28'i Turizm Bakanlığı belgeli 51 kayak merkezine sahip Türkiye, kayak merkezleri bakımından dünyada 18. sırada bulunuyor.
En yoğun ilgiyi eğitim dönemi yarı yıl tatilinde gören kayak merkezleri, 2015'e de hareketli başladı. 1 Ocak resmi tatilinin ardından gelen cuma gününün "idari tatil" sayılması ve hafta sonuyla birleşince yılbaşı tatilinin 4 güne çıkması, kayak merkezlerine ilgiyi artırdı. Kar kalınlığının 160 santimetreye ulaştığı Uludağ başta olmak üzere, Kocaeli - Kartepe, Bolu - Kartalkaya, Erzurum - Palandöken, Isparta - Davraz 4 günlük tatilde en fazla ilgi gören merkezler oldu.
Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, AA muhabirine, 2015'i kışlık turistik merkezlerde karşılamak isteyenlerin büyük bölümünün 1 gecelik rezervasyon yaptırdığını, yılbaşı tatilinin 4 güne çıktığının son anda açıklanması üzerine rezervasyonlarını da uzattığını kaydetti. İlginin, kar kalınlığının yüksek olduğu kayak merkezlerinde yoğunlaştığını bildiren Polatoğlu, "4 günlük tatil son anda açıklandığı için turizmci yeterince değerlendiremedi. Önceden belli olsaydı, daha iyi değerlendirilebilirdi" dedi.
Polatoğlu, 4 günlük tatilin "yılbaşı planları" yapıldıktan sonra açıklanmasına rağmen kar kalınlığının artığı kayak merkezlerinin bir çoğunda doluluğun yüzde 100'e ulaştığını bildirdi.
Kayak merkezleri yeterince bilinmiyor
Türkiye'de kayak merkezleri denince Uludağ, Kartalkaya, Kartepe, Davraz ve Palandöken'in akla geldiğine, bu beş merkezin dışında 46 tesisin daha bulunduğuna dikkati çeken Polatoğlu, bu kayak merkezlerinin dünyanın en iyi kar kalitesine sahip olmasına rağmen yerli turistin önemli bir bölümünün yurt dışındaki tesisleri tercih ettiğini ifade etti. Cem Polatoğlu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne bağlı acenteler aracılığıyla geçen yıl 30 binden fazla kişinin yurt dışına gittiğini, bireysel gidenlerin de çok olduğunu kaydederek, yerli turistin yurt dışına çıkmasındaki en büyük nedeninin Türkiye'deki tesislerin yeterince bilinmemesi, bilinenlerin ise talebin arttığı dönemde fiyatların yükselmesi olduğunu savundu.
Kayak merkezlerinde yoğunluğun eğitim yarı yılı döneminde arttığını, 15 günlük süre için gelen yoğun talebin fiyatları yükselttiğini ifade den Polatoğlu, "Türkiye'de 20 milyon ortaöğretim öğrencisi aynı anda yarı yıl tatiline giriyor, kış tatil planları okulların tatil olduğu döneme göre yapılıyor. Oluşan yığılma fiyatları artırıyor. Bu yığılmayı engellemek için her bölgede okullar farklı tarihlerde tatil edilerek yığılma dağıtılabilir. Bu daha fazla kişinin, daha hesaplı tatil yapma imkanını sağlar" diye konuştu.
Türkiye'nin kar kalitesi başka yerde yok
Türkiye'nin kayak turizmde büyük potansiyel barındırdığını, birçok şehirde pist ve telesiyej bulunmasına rağmen konaklama tesisi yönünden eksikliklerinin olduğunu ifade eden Polatoğlu, Türkiye'nin en büyük avantajının ise kar kalitesinin olduğunu dile getirdi.
Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış, Kayseri Erciyes gibi kayak merkezlerinde karın toz şeklinde yağdığına işaret eden Polatoğlu, "Kayakçılar buz tutan pistleri tercih etmiyor. Toz halinde yağan karda ise buzlanma olmuyor. Bu kar kalitesi tesislerle desteklenir ve tanıtımları iyi yapılırsa Alpler'e rakip olabilir" ifadesini kullandı. - İzmir