Kar Çiftçinin Yüzünü Güldürecek
Tuncay Bekar - Türkiye genelinde etkili olan ve genel olarak insanların yaşamını olumsuz etkilediği belirtilen karın, doğaya büyük yararı olduğu, başta meyveler olmak üzere bir çok tarım ürününde verimi artırdığı belirtildi.
Tuncay Bekar - Türkiye genelinde etkili olan ve genel olarak insanların yaşamını olumsuz etkilediği belirtilen karın, doğaya büyük yararı olduğu, başta meyveler olmak üzere bir çok tarım ürününde verimi artırdığı belirtildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar ve soğuk havanın son günlerde yurdu etkisi altına aldığını dile getirdi.
Kar, soğuk hava ve buzlanmanın trafik kazaları gibi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiği ve yaşamını olumsuz etkilediğinden söz edildiğini belirten İslam, "Karın hayatı olumsuz etkilediğinden söz ediliyor ama doğada durum aslında bunun tam tersi" dedi.
Halk arasında kullanılan "kar yağınca çiftçinin yüzü gülecek" sözünü hatırlatan İslam, kar ve soğuk havanın başta meyveler olmak üzere bir çok tarım ürününde verimi artırdığını belirtti.
Kar ve soğuk havanın özellikle meyvelerde verimi artırdığını vurgulayan İslam, şunları söyledi:
"Soğuk havaların etkisini gösterdiğini bu günlerde karın genellikle hayatı olumsuz etkilediği belirtiliyor ancak bazı bitkiler açısından bakıldığında kar ve soğuk havanın doğaya büyük yararı var. Kış, bitkilerin dinlenme dönemidir. Bu dönemde bitkiler soğuklamaya ihtiyaç duyar. Özellikle meyve türlerinin kışın soğuğa ihtiyacı var. Meyvelerin, büyümesi ve yüksek verim için kışın kar yağması ve soğuklara ihtiyaç var." Kar ve soğuk havanın aşırı olmadığı sürece özellikle fındık, ceviz ve elma gibi meyvelere çok yararlı olduğunu da ifade eden İslam, şöyle devam etti:
"Karın meyvelerin beslenme ihtiyacını karşılaması ile bir ilgisi yok. Ancak fındık ve diğer meyvelerin kışın soğuklama ihtiyacını karşılaması gerekiyor, bu açıdan kar yararlı. Kış aynı zamanda fındıkta erkek ve dişi çiçeklerin açması ve tozlanma dönemidir. Bu dönemde havalar aşırı soğuk olmazsa fındıkta tozlanma gerçekleşir. Karın bu konuda olumsuz bir etkisi yok."
-Kapalı hava ve sis fındıkta verimi düşürüyor-
Fındığın tozlaşma döneminde havaların sisli olmasının verimi düşürdüğünü dile getiren İslam, "Havaların bir hafta on gün süreyle sisli olması fındıkta tozlaşmayı olumsuz etkileyebilir. Eğer kışın havalar belirtilen süreler kadar sisli ve kapalı olursa fındık veriminde düşüş olabileceğini söyleyebiliriz ama hava kapalı değilse kar fındık, ceviz ve elma gibi meyvelerin daha verimli olmasına yardımcı olur" diye konuştu.
Prof. Dr. Ali İslam, portakal ve mandalina gibi turunçgillerin ise kar ve aşırı soğuklardan diğer meyvelere göre daha fazla etkilenebileceğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON