Haberler
Muhaliflerin ilerleyişi sürüyor! İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi de ele geçirildi

İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi ele geçirildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Aydın'da Organ Bağışı ve Önemi Hakkında Konferans Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı ve önemi hakkında Aydın Kültür Merkezinde konferans düzenledi.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı ve Önemi hakkında Aydın Kültür Merkezinde konferans düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyarak örnekler veren Müftü Ömer Kocaoğul konuyla ilgili dinen bir engel olmadığını söyledi. Konferansta çift kol nakli yapılan Cihan Topal, böbrek nakli yapılan Nuri Kahya, kornea nakli bekleyen Ahmet Kanlıoğlu da duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Konferansa Aydın Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Özkan, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, İl Milli eğitim Müdürü Pervin Töre ile sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Konferansta, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ve İl Müftüsü Ömer Kocaoğul'un yanı sıra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Rahmi Baykan, İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Arif Kapuağası konuşma yaptı.

Çift kol nakli yapılan Cihan Topal, böbrek nakli yapılan Nuri Kahya, kornea nakli bekleyen Ahmet Kanlıoğlu da duygu ve düşüncelerini dile getirdiği konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, "Organ bağışı ve önemi konusunda halkımızı bilinçlendirmek, vatandaşlarımızı organ bağışına teşvik etmek, organ bağışı bekleyenlere umut olmak için böyle bir konferans düzenledik. Bu amaçla nakil olmayı bekleyen hastalarımızın ümidini, heyecanını, organ nakli gerçekleşen hastamızın yaşama tutunma mutluluğunu yansıtmak istedik. Organ bağışında bulunmak isteyen duyarlı vatandaşlarımızın, kuşkularını burada gidermeye çalışıyoruz. Büyük bir umutla organ bağışıyla ilgili bir müjde bekleyen yaklaşık 30 bin hastamız için toplumumuzdan duyarlılık bekliyoruz" dedi.

"ORGAN VE DOKU BAĞIŞLARI SONUCUNDA İNSANLAR BÜYÜK SEVAP KAZANIR"

Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, konferansta yaptığı konuşmada organ ve doku bağışının halkımız tarafından hukuki ve dini boyutlarının bilinmediğini dikkat çekti. Kur'an-ı Kerim'den ayet ve sureler okuyarak organ naklinin İslam dinine göre değişik boyutlarını anlatan Kocaoğul, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca organ naklinin caiz olduğunun resmen açıkladığını belirtti. Organ ve doku naklinde dikkat edilmesi gereken bazı zaruret hallerinin olduğunu da beyan eden Kocaoğul,"Halkımız bu tür organizasyonlarla organ nakli konusunda bilinçlendirilmelidir. İnsanlar maddi çıkar gözetmeden yaptığı bu organ ve doku bağışları sonucunda büyük sevap kazanır. Ölümünü bekleyen bir kişiye tekrardan hayat kazandırmak alınabilecek en güzel dualardan bir tanesidir" dedi.

"LİSTELERE HER YIL 6 BİN ORGAN BEKLEYEN KİŞİ EKLENİYOR"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Arif Kapuağası sinevizyon eşliğinde Türkiye'deki organ, doku ve kan nakli konulu bir sunum yaptı. Türkiye'de organ bağışı üzerinde alt yapının çok iyi oluşturulduğunu savunan Kapuağası, "Dünyada organ nakli konusunda alt yapısı çok iyi oluşturulmuş nadir ülkelerden bir tanesiyiz. Çalışanlarla birlikte çok hızlı bir şekilde organlar gerekli muhataplarına ulaştırılıyor. Organ nakli tek kişilik bir iş değil ekip ruhu isteyen bir iştir. Organ naklinin öneminin anlatılmasında sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya büyük iş düşüyor" diye konuştu.

Toplumun organ bağışı konusunda bilgilendirilmesine vurgu yapan Kapuağası, "Yoğun bakımdaki hastalar çok iyi bakılmalıdır. Hastanın organları iflas etmediği takdirde ve iyi bakılan bir hastanın organları kullanılabiliyor. Biz bu konuda 5 bin çalışanımızı eğittik. Organ nakli üzerinde çalışmalar yapan 607 tane koordinatörümüz var. Amerika'dan gelen doktorlar Türkiye'deki organ nakli konusunda hassasiyeti görünce şakına dönüyorlar" dedi.

Organ bağışı bekleyenlerin Sağlık Bakanlığı'nca değişik kriterler göz önünde bulundurularak gerekli değerlendirmeler sonucunda en hızlı bir şekilde yerine ulaştırıldığını dile getiren Kapuağası, "Türkiye'de 23 bin 560 kişi organ nakli bekliyor. Bunlardan 20 bin 830'unu böbrek 404 tanesi kalp ve kalanını da diğer organlar oluşturuyor. Ayrıca Türkiye'de 55 bin kişi diyalize girip çıkıyor. Listelere her yıl 6 bin organ bekleyen kişi ekleniyor. Bin 750 kişi de organ beklerken hayatını kaybediyor" şeklinde konuştu.

"TOPLUMUMUZUN BU KONUDA BİLGİLENDİRİLMELİ"

Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım da "Bugün burada hakikaten çok önemli bir konu işlendi. İnsan hayatına dair çok önemli bilgiler edindik. Konu hakkında bizi bilgilendirenleri ibretle dinledik. Toplumumuzun bu konuda bilgilendirilmesi çok önemli. Organ nakli ile hayatlarını daha iyi bir şekilde yürüten kardeşlerimize mutluluklar diliyorum. Organlarını bağışlayan vatandaşlarımızı kutluyorum" dedi.

Program konuşmacılara plaket verildikten sonra Kültür Merkezi bahçesinde aşure dağıtımıyla son buldu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title