Kapalı Ameliyat ile Kanser Hastalarına Şifa Oldular
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden bir grup doktor, hastane bünyesinde ilk kapalı pankreas kanseri ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden bir grup doktor, hastane bünyesinde ilk kapalı pankreas kanseri ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Ameliyat hakkında, hastanenin Genel Cerrahi Kliniği hekimleri Prof. Dr. Hüseyin Ayhan Kayaoğlu, Op. Dr. Murat Çaycı ve Asistan Dr. Muhammet Doğangün'ün katılımıyla basın toplantısı yapıldı.
Kliniğin eğitim sorumlusu da olan Kayaoğlu, ameliyatın yaklaşık 6,5 saat sürdüğünü ve başarıyla tamamlandığını söyledi.
Kayaoğlu, kapalı yöntemle pankreas kanseri ameliyatının Bursa'da ilk kez, Türkiye'de ise 10 civarında merkezde yapıldığını dile getirdi.
Pankreas kanserinde kapalı yöntemle yapılan ameliyatın, açık ameliyattan daha avantajlı olduğunu belirten Kayaoğlu, şöyle konuştu:
"Pankreas hastalıkları ameliyatı genellikle açık cerrahi şeklinde yapılıyor. Açık cerrahide hastanın karnında uzunca bir kesi oluşuyor ve bu kesinin sonrasında hastaya birtakım dezavantajları var. Özellikle ağrı, hastanın günlük yaşama geç dönüşü, uzun dönemde ortaya çıkan kesiye bağlı fıtık ve enfeksiyon gibi sıkıntıları yol açabiliyor. O yüzden bütün ameliyatları laparoskopik (kapalı) yöntemle yapmayı tercih ediyoruz. Kapalı yöntemle yapılan ameliyat sonrasında hastaların iyileşme sürecinin hızla tamamlandığını gözlemliyoruz. Artık pek çok ameliyat kapalı yöntemle yapılabiliyor ancak pankreas cerrahisi, yerleşim yeri itibarıyla ve hayati damarlara yakın olması sebebiyle kapalı yapılması zor. Biz burada iki hastayı kapalı yöntemle pankreas başı kanseri nedeyiyle ameliyat ettik. Öncelikle hastaların karnında büyük bir kesi oluşmadığı için günlük yaşama dönüşleri ve ameliyat sonrası hareketlenmeleri çok hızlı oldu. Ameliyat sırasında birtakım avantajlar yaşadık. Pankreasa yakın damarları kameralar nedeniyle daha rahat gördük ve oraların daha iyi temizlenmesi sağlandı. Hastalarımız daha hızlı taburcu oldu ve ameliyat sonrası daha az acı çektiler."