"Kaos Bilimin Neresinde?" Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İstatistik Bölümü tarafından düzenlenen "Kaos Bilimin Neresinde?" başlıklı konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İstatistik Bölümü tarafından düzenlenen "Kaos Bilimin Neresinde?" başlıklı konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.
Konferansa Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Kasap ile Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kurt konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını yapan İstatistik Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Öner, "Bu konferans sadece bu salon ile sınırlı değil, omüweb'den de canlı olarak izlenebiliyor. Bunun için OMÜ Basın-Yayın Birimi'ne teşekkür ediyorum" dedi.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Reşat Kasap, "İstatistik bölümü öğretim üyesi olmam münasebetiyle öncelikle istatistik giriş noktasında 'kaos' kavramına giriş yapmak istiyorum. Bilindiği gibi istatistik, disiplinler arası çalışmalardan bir tanesidir. Bu konu için birçok tanım vardır. Bir tanımla istatistik, belirsizlik ortamında karar verme süreçlerinin oluşturduğu yapıyı ifade eder. Bir bilim dalı olarak istatistik, diğer bilim dallarının da teknolojisidir. Esas anlamda istatistik tahmin etmedir. Temelde araştırma metadolojisi içinde istatistik bir iskelettir. Kaotik, bilimin görünmeyen kısmını oluşturuyor. Onun için, onu bilimin dışında görünüyor diye, bilimin dışında bırakmamak gerekir" diye konuştu.
Erol Kurt ise, "Mühendislikte kaos nasıl yer bulabilir. Bununla ilgili olarak birkaç örnek üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle sistemin üzerinde durmak lazım. Doğadaki her şey bizim sistem olarak tarif ettiklerimizdir. Bizim de bunu bir nesne olarak incelememiz gerekmektedir. Bilimi doğayı daha iyi anlayabilmek için bir araç olarak kullanıyoruz. Elimizde birçok veri var işte bizim bu verileri anlaşılabilir bir hale getirmemiz gerekiyor. Örneğin biz kaosu dikkate almadığımız, bilimin dışında bıraktığımız anda hata yapıyoruz. Japonya'daki tsunami felaketi bunun bir örneğidir" şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Halis Ölmez tarafından Prof. Dr. Reşat Kasap'a ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Şenol Eren tarafından Doç. Dr. Erol Kurt'a günün anısına plaket takdim edildi.
Konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Şenol Eren, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. - SAMSUN