Kansere Bağlı Ölümler Her Yıl Katlanarak Artıyor

Her yıl kansere bağlı ölümler, yeni kanser vaka sayısı ve yaşayan kanser hastası sayısının katlanarak arttığı belirtildi.
Her yıl kansere bağlı ölümler, yeni kanser vaka sayısı ve yaşayan kanser hastası sayısının katlanarak arttığı belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (DDH KETEM) Hekimi Dr. Yasemin Utku, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kanserle ilgili yapılan çalışmalar ve elde edilen rakamların kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her geçen gün dünyanın kanser yükünün arttığını gösterdiğini söyleyen Dr. Yasemin Utku, her yıl kansere bağlı ölümler, yeni kanser vaka sayısı ve yaşayan kanser hastası sayısının katlanarak arttığını vurguladı. Dr. Utku, kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu, öldürücülüğünün yanı sıra bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde de ağır kayıplara yol açtığını kaydetti.
DDH KETEM Hekimi Dr. Yasemin Utku, kanserin hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalması anlamına geldiğini belirterek basit önlemler alarak bu hastalıktan korunabileceğini söyleyerek, "Sigara kanser ilişkisi kesin olarak gösterilmiş, akciğer, solunum sistemi, ağız-dudak kanserlerinin nedenleri arasında en önemli etkendir. Sigara diğer organ kanserlerinin de oluşmasında etkilidir. Kanserden korunmak için en başta sigara içenlerin bir an önce sigarayı bırakması, sigara içmeyen kişilerin ise sigara içilen ortamlardan uzak durması gereklidir. Ayrıca kansere karşı önlem almak için düzenli ve dengeli beslenme, bol sebze meyve tüketme, lifli gıda ürünlerini tercih etme, besinleri taze olarak tüketme, yiyecekleri hazırlarken pişirme yöntemlerine dikkat etme, kızartma ve ızgara yerine haşlama, buğulama yöntemlerini tercih etme, katkılı gıdalardan uzak durma hareketli bir yaşam tarzını benimseme ve spor yapma gibi davranışlar da basit ama önemli önlemlerdir" dedi.
Kansere karşı önlemlerin bunlarla sınırlı olmadığını günlük yaşantıda da bazı önlemler alınması gerektiğini kaydeden Dr. Utku, "Özellikle yaz aylarında güneşin dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşe çıkılmaması, gereksiz röntgen filmi çektirilmemesi, hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmaması, alkolden uzak durulması, tarım-zirai ilaçlarının zararlarından korunmak gerekir. Çalışma ortamında zararlı etkileri bulunan ve radyasyon yayan cihazlardan, uzun süren cep telefonu görüşmelerinden sakınılmalıdır. Bazı kanserlerin nedeni mikroplardır. Hepatit B virüsü karaciğer kanserine, human papilloma virüsü de rahim ağzı kanserine neden olur ve bu virüslerin en önemli bulaşma yollarından biri de cinsel ilişkidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunlardan korunma yolları bilinmeli ve tek eşlilik tercih edilmelidir" diye konuştu.
DDH KETEM Hekimi Dr. Yasemin Utku, 2012 yılının kadın kanserleri yılı olarak belirlendiğini belirterek, "Kadın kanserleri arasında en sık görülen meme kanseridir. Meme kanserinin erken tanısı hayat kurtarıcıdır. 50 yaşın üzerindeki tüm kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, yılda bir kez de hekim muayenesi ile düzenli aralıklarla mamografi yapılması erken teşhiste altın standarttır" diye konuştu. - DENİZLİ