Haberler

Osmancık'ta, Kanser Taramasında Güzel Sonuç

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum Osmancık'ta, vatandaşların anonsla davet edildiği kanser taramasında, testlere tabi tutulan 450 kişide kanser riski taşıyan hücreye rastlanmadı.

Osmancık Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Emre Asiltürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 'Kanser Tarama Programı' kapsamında meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanserinde erken tanı amacıyla 450 kişiye ücretsiz tarama yaptıklarını belirtti.

Uygulamanın, kanserin erken teşhisi ve tedavisi için önemli olduğunu vurgulayan Asiltürk, "Serviks (rahim ağzı) kanseri kadınlarda görülen en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Kanser tarama yöntemlerinin erken teşhis ile ölümleri azaltmada en etkili yol olduğu düşünülmekte ve bu konuda etkinliği kanıtlanmış nadir tarama yöntemlerinden biridir. Bu nedenle risk altındaki hastaları tespit etmek amacıyla düzenli olarak tarama yapılmaktadır." diye konuştu.

Vatandaşların kanser taramalarına katılmaları için etkin bir farkındalık oluşturduklarını vurgulayan Asiltürk, yapılan çalışmayla aylık 17 tarama hedefini aşarak, bir ay içerisinde 450 kişinin kanser taramasına katılımını sağladıklarını kaydetti.

Aile hekimleri ve belediye ile işbirliği yaptıklarını anlatan Asiltürk, "Özellikle aile hekimleri ile işbirliği yaparak muayene için gelen uygun hastaların kanser taramasına yönlendirilmesini sağladık. Belediye tarafından sürekli anonslar yapılarak vatandaşlar kanser taramasına davet edildi. Etkin bir farkındalık oluşturularak hedefin çok üzerinde bir rakam olan 450 kişiye ulaştık." ifadelerini kullandı.

Tarama faaliyetlerini yapan Dr. Emine Gül de kanser taraması yapılan 450 kişide kanser riski taşıyan hücreye rastlanmadığını söyledi.

Kanser taramalarının 35-60 yaş arasını kapsadığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

"Erkeklerde bağırsak kanseri, kadınlarda da rahim ağzı ve meme kanseri taraması yapıyoruz. Hastalardan doku örneği alarak teste gönderiyoruz. Kanser riski taşıyan hücre tespit edilmesi durumunda hastayı ivedi şekilde bir uzman doktora yönlendiriyoruz. İlerlediğinde tedavisi daha güç olan kanser, bu yöntemle erken tanı sayesinde tedavi edilebiliyor. Son bir ayda teste tabi tuttuğumuz 450 kişide kanser riski taşıyan hücreye rastlanmadı. Bu da toplum sağlığı açısından umut verici bir sonuç." - Çorum

Kaynak: AA / Yerel
title
Close