Kanser Haftası
Prof. Dr. Özçelik: "Kadınların çoğu, yumurtalık kisti sorunuyla yaşamları boyunca en az bir kez karşılaşabiliyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, kadınların büyük çoğunluğunun, yaşamları boyunca en az bir kez yumurtalık kisti sorunuyla karşılaşabildiklerini belirterek, üreme çağındaki 19-40 yaş arası kadınlarda oluşan kistlerin büyük bölümünün zararsız olduğunu ve en fazla iki adet dönemi içinde yüzde 90'ının gerileme gösterdiğini ifade etti.
Özçelik, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yumurtalık kanserinin erken tanısında düzenli jinekolojik muayenenin önemli olduğunu belirtti.
Yumurtalık kanserlerinin erken tanısını sağlayan bir tarama testinin olmaması nedeniyle, kadınların özellikle menopoza girdikten sonra yaptıracakları düzenli yıllık jinekolojik muayenelerin öneminin arttığına dikkati çeken Özçelik, şunları kaydetti:
"Kadınların çoğu, yumurtalık kisti sorunuyla yaşamları boyunca en az bir kez karşılaşabiliyor. Üreme çağındaki 19-40 yaş arası kadınlarda oluşan kistlerin büyük bölümü zararsızdır ve en fazla iki adet dönemi içinde yüzde 90'ın üzerinde gerileme gösterir. Kadında doğası gereği her ay bir yumurtlama kisti oluşuyor ve bu kist yaklaşık 2 santimetre boyutuna ulaştığında, adet döneminin ortasında, yumurtlamanın olmasını takiben eğer gebelik oluşmamışsa mens kanaması başlayana kadar yavaş yavaş kayboluyor. Bu kistler, kadının düzenli adet görebilmesi ve gebe kalabilmesi için gereken iyi huylu yapılar olarak nitelendiriliyor."
Üreme döneminin sonlarına doğru, özellikle 38 yaş ve sonrasında, hormonal değişikliklere bağlı olarak yumurtlamanın olmaması nedeniyle kistlerin gerilemeyip büyüdüğünü ifade eden Özçelik, şöyle devam etti:
"Bu yapıların pek çoğu sadece takiple gerileme gösterebiliyor. Kistlerin gerilemesini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kullanılan hormonal ilaçların en yaygını doğum kontrol haplarıdır. Ancak, bu günümüzde pek tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir. İyi huylu kistlerde, boyutu 8 santimetre ve üzerinde olan, takiple üç adet dönemi sonrasında halen geçmeyen yapıların ameliyatla tedavi edilmesi gerekiyor."
Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 15-40'ını etkileyen ve bir diğer sık görülen yumurtalık kisti tipinin de endometrioma olarak bilinen çikolata kistleri olduğunu belirten Özçelik, bu kistlerin çoğunlukla cerrahi tedavi gerektirdiğini ifade etti. - Kayseri