Kamu Toplu İş Sözleşmeleri İçin Anlaşma Sağlanamadı
200 bine yakın kamu işçisini ilgilendiren ve TÜRK-İŞ ile Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.
200 bine yakın kamu işçisini ilgilendiren ve TÜRK-İŞ ile Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.
Görüşmelere katılan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş; Hükümetin son görüşmede yaptığı ücret teklifiyle toplu sözleşmelerin bitirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz" dedi.
TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçi için sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında 11 Temmuz 2013 tarihinde yapılan toplantıya TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tarım-İş Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç, Sağlık-İş Genel Başkanı Hasan Öztürk, Koop-İş genel Başkanı Eyüp Alemdar, Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir katıldı.
Toplantıda, Hükümet kamu sözleşmelerine ilişkin teklifini verdi. 1800 TL'nin altındaki ücretler için 150 TL iyileştirme; birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 ücret zammı ve sosyal yardımlar için de ücret zammı oranında artış içeren Hükümet teklifi TÜRK-İŞ tarafından kabul edilmedi.
GÖRÜŞME 19 TEMMUZ'DA
TÜRK-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamada; "Görüşmeler 19 Temmuz 2013 tarihinde devam edecek. Söz konusu görüşmede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yeni bir teklifle gelmesi bekleniyor" denildi.
"GEREKİRSE ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ"
Ankara'daki görüşmelere katılan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hükümetin ücret teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ifade ettiği gibi; Bu ücret teklifiyle kamu toplu sözleşmelerinin bitirilmesi mümkün değil" dedi.
TÜRK-İŞ, YÜZDE 10 İSTEDİ
Yaklaşık 200 bin kamu işçisi adına toplu sözleşme masasında bulunan TÜRK-İŞ, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle tüm işçilerin maaşlarına yüzde 10 zam istemişti. Ayrıca brüt maaşı 1800 liranın altında olan düşük ücretlilerin maaşının 1800 liraya yükseltilmesi bir diğer talebiydi. TÜRK-İŞ, toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca yüzde 15 gelir vergisi ödemelerini; bunun üzerindeki vergilerin de işveren tarafından ödenmesini istedi. Sosyal yardımların da arttırılmasının yanı sıra, 1 Temmuz'dan itibaren ikinci 6 ay içinse ücretlere, 6 aylık geçmiş tüketici fiyatlarındaki artışın 2 puan üzerinde zam talep eden TÜRK-İŞ, 2014 yılı için de 6'şar aylık periyotta geçmiş enflasyona ilave 2 puan zam istemişti. Kamudaki taşeron işçilerin, asıl işverenin işçisi olduklarına dair yargı kararlarının derhal uygulanması da Türk-İş'in en önemli talepleri arasında yer alıyordu.
TTK VE MTA İŞÇİLERİNİ DE İLGİLENDİRİYOR
TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında sürdürülen toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu'nda (MTA) çalışan yaklaşık 11 bin işçiyi de ilgilendiriyor. - ZONGULDAK