Haberler

Kamu Hastanesinde Bir İlki Gerçekleştirdiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da ilk kez bir kamu hastanesinde laparoskopik yöntemle mide küçültme ameliyatı gerçekleştirildi Midesinin üçte ikisi alınan 150 kilogram ağırlığındaki genç, 85 90 kilograma gerilemeyi hedefliyor Norbit obezite hastası Erdoğan: "Üstüme başıma istediğimi alamıyor, kaliteli yerlerden giyinemiyordum. Şimdi artık gönlüme göre kıyafetlerimi alabilirim" Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Dilektaşlı: "Daha önce diyet, akupunktur gibi yöntemlere cevap vermeyen hastalara cerrahi müdahaleyi öneriyoruz"

Bursa'da bir kamu hastanesinde ilk mide küçültme ameliyatı, 150 kilogram ağırlığındaki "norbit obezite" hastası 25 yaşındaki gence uygulandı. Devletin ücretsiz sağladığı imkanlarla "kapalı yöntem" olarak bilinen laparoskopiyle midesinin üçte ikisi alınan gencin 1,5 yılda 85-90 kilograma düşmesi bekleniyor.

Vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olanlar, norbit obezite hastası olarak tanımlanıyor. Normalin üç katı kadar fazla yemek yiyebilen bu hastaların daha çabuk hastalanma ve ortalama üç yıl erken ölüm riski bulunuyor.

Norbit obezite hastalarının mide küçültme operasyonları, kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor. Vücut kitle endeksi 35'in üzerinde olanlar ise yandaş bir hastalık olduğunda hastaneden alınan heyet raporuna göre yine ücretsiz olarak bu ameliyatı olabiliyor.

Fazla kilolarından kurtulabilmek amacıyla Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran norbit obezite hastası Yiğit Kağan Erdoğan'ın (25) midesinin üçte ikisi, genel cerrahi uzmanları Op. Dr. Evren Dilektaşlı ve Op. Dr. Murat Çaycı tarafından uygulanan laparoskopik ameliyatla alındı.

Doktorlarının programını uygulayacak Erdoğan'ın 6 ayda 30-40 kilo vermesi ve 1,5 yılda ise fazla kilolarının yüzde 70-80'inden kurtulması hedefleniyor.

"Sağlığım bozulmadan bu ameliyatı olmak istedim"

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayatta fazla kiloları yüzünden çok sıkıntılar çektiğini söyledi.

Okumayı ve araştırmayı sevdiğini dile getiren Yiğit, "Bir araştırma yaptım. Burada bu ameliyatın yapıldığını duydum. Hocalarımla beraber bir çalışma yaptık. Zaten bir hafta, 10 gün beni iyice araştırdılar. 'Herhangi bir olumsuzluk olur mu?' diye. Sonra hocamız bu ameliyatın yararını, az da olsa risklerini anlattı. Karar verdik ve ameliyat olduk" dedi.

Şimdiki ağırlığının 150, hedefinin 85-90 kilogram olduğu bilgisini veren Erdoğan, yavaş yavaş ve sağlığını tehlikeye atmadan kilo vermeyi sürdürmeyi amaçladığını anlattı.

Fazla kiloları yüzünden çektiği zorluklara değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Üstüme başıma istediğimi alamıyor, kaliteli yerlerden giyinemiyordum. Şimdi artık gönlüme göre kıyafetlerimi alabilirim. Ameliyatı olmamın nedeni tamamen sağlık. Ben biraz okumayı severim. Sağlığım bozulmadan bu ameliyatı olmak istedim. Yoksa sağlığımla ilgili herhangi bir problemim yoktu. Bozulmadan önlemini alalım istedim. Başka diyet tedavileri ve akupunktur uygulandı ancak onlar da pek başarılı olmadı."

Dilektaşlı da uyguladıkları ameliyatı, midenin soldaki bölümünün çıkarılarak üçte ikisinin alınması ve muz şekline getirilmesi olarak nitelendirdi.

Ameliyatla mide hacminin azaltılması ve alınan gıda miktarının düşürülmesinin amaçlandığına işaret eden Dilektaşlı, "Ayrıca bu ameliyatla hastalarda hormonal bir mekanizmayla iştah da azalmaktadır. Daha önce diyet, akupunktur gibi yöntemlere cevap vermeyen hastalara cerrahi müdahaleyi öneriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Mide küçültme ameliyatları, kamu hastanelerinde ücretsiz"

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ ise Erdoğan'ın, kentte bir kamu hastanesinde laparoskopik yöntemle midesi küçültülen ilk hasta olduğunu belirtti.

Obezitenin, çağın hastalığı olduğunu vurgulayan Baştuğ, şöyle konuştu:

"Obezite, sadece fazla kilo değil, yandaş hastalıkları da tetikleyen çağın vebası. Hocalarımızdan, 'Biz bu ameliyatı yapmak istiyoruz' diye bir talep geldi. Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisiyle yeterli başarı sağlanamayan obezite hastalarına uygulanan cerrahi tedavi yöntemi, tüm obezite hastaları için büyük bir umut kaynağı. Bu ameliyatları, hiçbir ek ücret almadan, tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında raporlu hastalara yapıyoruz. Bu tür operasyonlar, daha önce bazı özel sağlık kuruluşlarında yapılıyordu. Şu anda da ilk planda bekleyen 10-15 hastamız var ancak bu sayı çok daha artacak." - Bursa

Kaynak: AA / Yerel
title
Close