Kalp Yetersizliği Günü
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr.Yüksel Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşlı nüfusunun artamasıyla kalp yetersizliğinin de...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşlı nüfusunun artamasıyla kalp yetersizliğinin de giderek arttığını bildirdi.
Prof. Dr. Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Kalp Yetersizliği Günü'nün temel amacının kalp yetersizliğinin toplumdaki farkındalığı arttırmak, korunma, erken tanı, belirtiler, uygun tedavi ve yaşam biçimi değişikliklerini vurgulayarak toplumun kalp yetersizliği konusunda bilinçlenmesini sağlamak olduğunu kaydetti.
Toplum ve hekimler arasında kalp yetersizliği farkındalığı arttırmak amacıyla ilk kez bu yıl Kalp Yetersizliği Günü etkinlikleri başlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Çavuşoğlu, şunları bildirdi:
"Kalp yetersizliğinin görülme oranları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek artıyor. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kalp yetersizliğinin giderek artan oranlarda görülmesinin önemli nedenleri vardır. En önemli faktörlerden bir diğeri de toplumların yaşlanmasıdır. Yaş ilerledikçe kalp yetersizliği görülme oranı artış göstermektedir. Toplumda kalp yetersizliği görülme oranı genel olarak yüzde 2-3 iken, 70 yaş sonrası bu oran yüzde 10'a, 80 yaş sonrası yüzde 15-20'lere çıkmaktadır. Ülkemizde yaşam süresi son 15-20 yıl içinde yaklaşık 10 yıl uzamıştır. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 72, kadınlarda 76'dır. Türkiye'de kalp yetersizliği giderek artıyor çünkü ülkemiz giderek yaşlanıyor."
-"Kalp yetersizliği kronik bir hastalıktır"-
Prof. Dr. Çavuşoğlu, kalp yetersizliğinin kendini başlıca nefes darlığı, ayaklarda ve bacaklarda şişme ve çabuk yorulma şeklinde gösterdiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
"Bunun yanında gece öksürüğü, iştahsızlık, vücut ağırlığında değişiklik, gece sık idrara çıkma, yorgunluk bitkinlik de görülebilen yakınmaları oluşturur. Bugün için ülkemizde 9 milyon kişinin kalp yetersizliği gelişimi açısından risk altında olduğu tahmin edilmektedir. Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı, kalp yetersizliğine zemin hazırlayan durumlardır. Bu hastalıkların zamanında tespiti ve uygun tedavisi kalp yetersizliğine gidişi önler veya yavaşlatır. Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır."
- ESKİŞEHİR