Kalp Hastalarına "Üç Boyutlu Eko Cihazıyla" Ameliyatsız Tedavi
KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kılıç: "Bu yöntemle şu ana kadar ciddi rahatsızlıkları bulunan hastalara müdahale ettik ve çok başarılı sonuçlar aldık" Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin: "3 boyutlu Ekokardiyografi cihazı, deliği tam kapatıp kapatmadığını görmemizi sağlıyor.
METİN GİRGİN / ŞAHİN OKTAY - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi'nde, açık kalp ameliyatıyla takılan protezin etrafında kaçak oluşan hastalar, 3 boyutlu ekokardiyografi (EKO) cihazıyla ameliyatsız ve ağrısız tedavi ediliyor.
KOÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı İnvazif Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Birimi'nde öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertan Ural, Doç. Dr. Teoman Kılıç ve Doç. Dr. Tayfun Şahin'den oluşan ekip tarafından "transkateter" yöntemiyle gerçekleştirilen işlemle protez kapağında kaçak ve delik olan hastalar sağlığına ameliyatsız kavuşuyor.
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık kalp ameliyatıyla protez kapak takılan ancak çeşitli nedenlerle protezin etrafında yarık veya sızıntı şeklindeki "paravalvüler kaçakları" 3 boyutlu ekokardiyografi cihazıyla teşhis ettiklerini söyledi.
Yaklaşık 3 yıldan beri yapısal kalp hastalıklarında girişimsel kardiyolojik müdahaleler gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, Türkiye'de çok az sayıdaki son teknoloji 3 boyutlu ekokardiyografi cihazının, işlemler sırasında oldukça önemli kılavuzluk rolü üstlendiğini, özellikle daha önce takılmış protez kapağın etrafındaki yarık ve delikleri iki boyutlu ekokardiyografiye göre çok daha net gösterdiğini anlattı.
"Bugüne kadar yaklaşık 50'nin üzerinde erişkinde kulakçıklar arasındaki delikleri ameliyatsız kapadık" diyen Kılıç, "Yine karıncıklar arasında kapattığımız 7 hastamız oldu ve 16 hastanın protez kapakçıklar arasındaki yarıklarını kapattık. Yeni hizmete aldığımız 3 boyutlu Ekokardiyografi cihazıyla da 3 hastanın başarılı şekilde protez kapaklardaki deliklerini kapattık. Hiç komplikasyonumuz olmadı. Hastalarımızı takip ediyoruz. Genel durumları gayet iyi, herhangi problemleri yok" şeklinde konuştu.
"İkinci ameliyata gerek kalmıyor"
Kılıç, operasyonları anjiyografi laboratuvarında gerçekleştirdiklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Hastanın kasık bölgesinde ufak kesi oluşturduktan sonra oraya kılıf yerleştiriyoruz, hem atar hem de toplar damara. Eğer paravalvüler kaçak için konuşacak olursak defekt arka taraftaysa aorttan girip, ters yöntemle deliği kapatıyoruz. Özel cihazlar kullanıyoruz. Mantar şeklinde. Bir ucu deliğin bir tarafında öbür ucu ise deliğin diğer tarafında kapanacak şekilde. Daha sonra 3 boyutlu ekokardiyografi ve anjiyografi eşliğinde görüntülemeyi sağladıktan sonra, cihazı serbestleştiriyoruz.
Paravalvüler kaçak oluşmuş hastalarımız için konuşacak olursak, kalp yetersizliği veya kan pulcuklarının parçalanmasına, hemolize bağlı sarılık şeklinde olabiliyor. Öncelikle bu hastaları ayrıntılı tetkik ediyoruz. 3 boyutlu ekokardiyografi incelemelerini yapıyoruz, damarlarının açık olup olmadığını kontrol ediyoruz. Tedaviye uygun gördüğümüz hastaları anjiyografi laboratuvarına aldıktan, kasık bölgesinde lokal anesteziyi yaptıktan sonra, operasyonu gerçekleştiriyoruz. Deliği kapattıktan sonra hastanın genel durumu iyi olduğu takdirde 3 gün içinde taburcu edebiliyoruz."
En uzun işlemin 2 saat sürdüğünü, kalp içindeki, özellikle erişkinlerde kulakçıklar arasındaki delikleri 35-40 dakikada ameliyatsız kapattıklarını ifade eden Kılıç, açık kalp ameliyatı olmuş bir hastanın zamanla toraks bölgesi açıldığı için yeniden bir iyileşme sürecine girdiğini, sonrasında ikinci kez bu bölge açıldığında, hastadaki iyileşmenin çok daha geç olabildiğini kaydetti.
Doç. Dr. Şahin
Doç. Dr. Şahin de genelde bu tür kalp hastalarının teşhisinde ve ameliyatında 2 boyutlu ekokardiyografi cihazı kullanıldığını, kalbi 2 boyutlu gösterdiği için işlem yaparken net değerlendirilemediğini belirtti.
Son teknoloji cihazla kalbi 3 boyutlu görüntülediklerini, bunun deliğe direkt odaklanmalarını sağladığını vurgulayan Şahin, "3 boyutlu ekokardiyografi cihazı, deliği tam kapatıp kapatmadığını görmemizi sağlıyor. İki boyutlu ekokardiyografide böyle bir şansımız yoktu maalesef" diye konuştu.
"Hastalar ameliyatsız sağlığına kavuştu"
KOÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı İnvazif Kardiyoloji Birimi'ne nefes darlığı şikayetiyle gelen güvenlik görevlisi Kenan Alem de "Rahatsızlığım 6 yıldır devam ediyordu. 5,5 ay önce nefes darlığı şikayetiyle geldim. Hocalarımız anjiyo yöntemiyle ameliyatsız kalp deliğimi kapattı. Şu anda kendimi iyi hissediyorum" dedi.
Yaklaşık 12 yıl önce iki kez açık kalp ameliyatı olan 50 yaşındaki Sevinur Burkan da ağrılarının yeniden başladığını, İzmir'deki hastanede doktorların yeniden ameliyat olması gerektiğini söylediklerini dile getirerek, "Bir yakınımızın tavsiyesi üzerine KOÜ Tıp Fakültesi'ne geldik. Burada geçirdiğim operasyondan sonra çok rahatladım. Kendimi iyi hissediyorum" ifadesini kullandı.
Doç. Dr. Kılıç da Burkan'a yaptıkları operasyon hakkında "İki kez ameliyat olması sebebiyle bir açık ameliyat daha hastamız için oldukça problem yaşatacaktı. Hem nefes darlığı hem de halsizlik şikayeti vardı. Hastamızı anjiyografi laboratuvarına aldık. Kasık bölgesinden girerek ameliyatsız deliğini kapattık. Şu an durumu gayet iyi" değerlendirmesinde bulundu. - Kocaeli