Kalite ve Başarı Sempozyumu" Başladı
Dünya Odalar Birliği Şeref Başkanı Rona Yırcalı, son bir yıldır ekonominin pek ülke gündemine gelmediğini, bunun 2015 seçimlerine kadar sürecek gibi gözüktüğünü söyledi.
Dünya Odalar Birliği Şeref Başkanı Rona Yırcalı, son bir yıldır ekonominin pek ülke gündemine gelmediğini, bunun 2015 seçimlerine kadar sürecek gibi gözüktüğünü söyledi.
Kalder, BÜSİAD, Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi, Uludağ İhracatçılar Birliği ve Aiesec iş birliğiyle bu yıl 12'incisi düzenlenen "Kalite ve Başarı Sempozyumu", "Yolculuk nereye?" teması ile Almira Otel'de yapıldı. Oturum başkanlığını CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa'nın yaptığı sempozyuma Dünya Odalar Birliği Şeref Başkanı Rona Yırcalı ve Bankacı Akın Güngör konuşmacı olarak katıldı.
12. Kalite ve Başarı Sempozyumu'nda "Yolculuk nereye" sorusuyla gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ortam bırakmak için özel ve kamu sektörü, sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri, akademisyenler bir araya geldi. Teknoloji, yenileşim, çevre eğitim, insan kaynakları, gönüllülük sistemi gibi konular uzman konuklar eşliğinde tartışılmaya açıldı. Sempozyumda konuşan Kalder Bursa Şube Başkanı Erdal Elbay, "Dünya hızlı bir değişim süreci içinde bulunuyor. Eski geleneksel değerler ve ilkeler yerini yeni global değerlere bırakıyor. Dünyadaki değişim trendi izlendiğinde başlıca temel değerler giderek önem kazanıyor. Özgürlük, refah, adalet, hoşgörü, barış gibi değerlerin gerçekleştirilmesi için mücadele etmemiz lazım. Maksadımız, kurumumuz, insanlarımız, şehrimiz ve ülkemiz için daha iyiye ulaşma konusunda yön gösterici olmak, bilginin paylaşılarak daha geniş kesimlerin kullanılması için imkan sunmaktır" dedi.
Oturum başkanlığını Emin Çapa'nın yaptığı sempozyumda "toplum, fert, demokrasi ve ekonomide süreklilik" konuları üzerinde duruldu. Dünya Odalar Birliği Şeref Başkanı Rona Yırcalı, "Ülke olarak ekonomik anlamda bir şeylerin iyi yapılması ve bunun sürekliliğinin korunması son derece mühim. Ekonomi sürekli ülke gündeminde olması gereken bir konu. Ancak baktığınız zaman son bir yıldır ülkemizde ekonomi konusu pek gündeme gelmiyor. Bunun sebebi elbette seçimlerdir. Bu durum 2015 seçimlerine kadar da sürecek gibi görünüyor. Ekonomik anlamda dünya standartlarını yakalamak istiyorsak, ekonomimizi canlı tutmalı ve sürekliliğini korumalıyı" dedi.
Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden biz önemli büyümeler gördük, ama bunun artık imkanı olmadığını biliyoruz. Ülkemizin nüfusu, nüfusumuzun genç olması gibi faktörlerden dolayı yüzde 7'nin altında bir büyüme bizi yoruyor. Niye yoruyor? Her sene 750 bin gencimiz iş sahasına giriyor. Üniversiteyi, askerliği bitiriyor, okuyamıyor, evleniyor, başka bir şehre gidiyor. Bugün yapılan hesaplara göre, yeni iş piyasasına giren her bir gence iş bulabilmek için devletin ortalama 50 bin dolar civarında yatırım yapması lazım. Bunu 750 bin için düşünürseniz, 40 milyar gibi her sene yatırım yapılması lazım ki 2009'daki krizden işini kaybedenleri filan bir tarafa koyun, her sene hiçbir kriz olmadığını düşünürsek ki pek öyle olmuyor, bu insanlara bizim iş bulmamız lazım ve bu yüzde 7'nin altında da olursa, bunun son derece zor olduğunu görüyoruz". - BURSA