Kalfaydı, Kosgeb Kredisiyle İşveren Oldu
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Balıklıgöl mevkiinde bulunan ucuzluk pazarında KOSGEB'in sağladığı hibe destek programlarından yararlanılarak faaliyete giren Bayan Giyim Çeyiz Mağazasının açılışını gerçekleştirdi.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Balıklıgöl mevkiinde bulunan ucuzluk pazarında KOSGEB'in sağladığı hibe destek programlarından yararlanılarak faaliyete giren Bayan Giyim Çeyiz Mağazasının açılışını gerçekleştirdi.
İşletme sahibi Orhan Durak ve AGİED Başkanı Mehmet İnat tarafından karşılanan Vali Güvenç, mağazanın açılışından önce bir konuşma gerçekleştirdi. Bu tür tesislerin ve mağazaların önemine değinen Vali Güvenç, gelecek adına ümitli olduğunu ifade etti.
'İŞÇİLİKTEN İŞVERENLİĞİ GEÇİN'
İşyerini açan Orhan Durak'ın daha önce bir işyerinde kalfa olduğunu anlatan Vali Güvenç, "İşletmeci kardeşimiz bir yerde kalfa olarak çalışırken, bizlerin çağrısını TV'lerden duyup başvurusu üzerine KOSGEB'in verdiği hibelerden yararlandı. Alın iş yeri kurun, sizde işçilikten işverenliğe geçin, insanlara istihdam sağlayın dememiz üzerine cesaretle KOSGEB'e müracaat etti. Eğitimini yapıyor şartlarını tamamlıyor. AGİED derneği de bu işe vesile oluyor ve bugün karşımıza bir işletme çıkıyor. Allah gücünü arttırsın çalıştırdığı insan sayısını arttırsın. Böyle cesur müteşebbislerimizin de sayısını arttırsın. Allah hepinizin kazancına da bereket versin" diye konuştu.
"Gelişmiş ülkelerde kalkınma sivil toplum eliyle oluyor" diyen Vali Güvenç, bu işlerin artık devlet yerine vatandaşların girişimleriyle yapıldığına dikkat çekti. Türkiye'de her 100 kişiden 6 kişinin işyerinin olduğunu kaydeden Vali güvenç, Amerika da her 100 kişiden 15'inin iş yeri olduğunu söyledi. Bu oranın Türkiye'de de yüzde 10-15'lere çıkarıldığı zaman işsizlikle mücadelede çok önemli bir adım atmış olacaklarına dikkat çeken Vali Güvenç, "Bunun için de son dönemde hükümetimiz insanların bir yandan meslek sahibi olması için işçilik yeteneğini geliştirmeye çalışırken, öbür yandan da iş yeri sahibi olabilmesi için kurslar açıyor, teşvikler, destekler veriyor" dedi.
İnsanların bunu iyi görmesi, iyi okuması, iyi takip etmesi gerektiğini vurgulayan Vali Güvenç,
"Bunu bir ders gibi anlatıyorum sizlere. KOSGEB iş kurana 30 bin TL hibe, 70 bin TL faizsiz kredi veriyor. İş yerin var, diğer iş yeriyle ortak olup büyütmek istiyorsun, 250 bin TL'sini hibe, 500 bin TL ise faizsiz, 2 sene ödemesiz toplam 750 bin TL veriyor. Şimdi bunları takip edelim iş sahibi olalım, yetenek sahibi olalım, kolumuza altın bilezik takalım ki toplumumuz kalkınsın geleceğimiz aydınlık olsun" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'da şu ana kadar 176 kişinin KOSGEB tarafından girişimcilik kurslarından yararlandığını ve kredilerden yararlanılabilecek düzeye geldiğini kaydeden Vali Güvenç, bu kişilerin kullanımına ayrılan paranın 17 trilyon TL. olduğunu ancak girişimcilerin bu paranın sadece onda birini kullandıklarını söyledi. Kurs almış girişimcilere cesur olmaları çağrısında bulunan Vali Güvenç, "Gelin bu paraları kullanın ve biz de gidip daha çok iş yeri açalım. Daha çok insanımız çalışsın istihdam edilsin" şeklinde konuştu.
Vali Güvenç ayrıca Bilim Teknoloji Bakanlığı'nın lise çağındaki 100 çocuğa 150 bin TL karşılıksız para verildiğini kaydederek, "Eğer bu çocuklar ciddi bir şey icat ettiyse, bir yenilik icat ettiyse, bir şey bulduysa, ben bununla bu sektöre şu katkıyı sağlayacağım diyorsa 150 bin TL helali hoş olsun. Dosyanı hazırlıyorsun, müracaat ediyorsun. Bu sana da denk gelebilir. Arka sokakta kafası çalışan fakir yavrumuza bir başka çocuğumuza da denk gelebilir. Fakirliği ve zenginliği Allah verdiği gibi zekayı da Allah veriyor. Sen arka mahallede benim işsiz, eğitimsiz bir kardeşimin çocuğu olabilirsin ama Allah zeka vermiştir. Kafanı çalıştır bu parayı al. Ailenin de kaderi değişsin seninde kaderin değişsin" dedi.
KOSGEB Müdürü İdris Erkeksoy yaptığı konuşmada, girişimcilik ruhuna sahip vatandaşlara yönelik hibe ve destek programlarının olduğunu ifade ederek, girişimcilik kariyeri eğitimlerinin olumlu sonuçlarını görmekten dolayı memnun olduklarını belirtti. Şanlıurfa'da girişimcilik eğitimleri sonucu sertifika alan 176 girişimci bulunduğunu belirten Erkeksoy, hedeflerinin bu sayıyı yükseltmek olduğunu kaydetti. Eğitimlerde çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduklarını dile getiren Erkeksoy, "İşin en önemli yönlerinden birisi de işletmelerimizin iş birliği ve güç birliği yapmasıdır"
diye konuştu.
Konuşmaların ardından işletme sahibi Orhan Durak, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'e, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve KOSGEB müdürü İdris Erkeksoy'a birer plaket takdim etti. Daha sonra İşletmenin açılışını gerçekleştiren Vali Güvenç'e iş yeri sahibi Orhan Durak mağazayı gezdirdi.
Burada işletme sahibiyle ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Vali Güvenç, çarşıda bulunan vatandaşlarla da sohbet etti.
Öte yandan kalfa olarak çalışırken, aldığı kurs ve kredi ile işveren konumuna gelen Orhan Durak'ın KOSGEB'in hibe programlarından yararlanılarak işletmeye açılan mağazada 5 personel istihdam ediyor. - ŞANLIURFA