Kahvehane ve Kıraathanelerde Kitap Bulundurulması Zorunluluğu Talimatı
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, kahvehanelerin sadece çay kahve içilen yerler değil, gazete ve kitap okunan yerler haline gelmesi gerektiğini söylerken, kahvehane sahipleri ise, yıllar önce yürürlüğe giren bu yasayı...
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, kahvehanelerin sadece çay kahve içilen yerler değil, gazete ve kitap okunan yerler haline gelmesi gerektiğini söylerken, kahvehane sahipleri ise, yıllar önce yürürlüğe giren bu yasayı desteklediklerini ifade ettiler.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun dün yayınladığı 'kahvehane, kıraathane ve çay ocaklarında gazete ve kitap bulundurulması' yönündeki talimatının önemine değinen Orhan, yasanın 2005 senesinde yürürlüğe girdiğini, Vali Balkanlıoğlu'nunda bir nevi bu yasayı tekrardan hatırlattığını ifade etti. Çalışmalar neticesinde Afyonkarahisar'daki kahvehanelerin de sadece çay kahve içilen yerler değil, gazete ve kitap okunan yerler haline gelmesinden ümitli olduğunu dile getiren Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, açıklamasında şunları söyledi:
"Çay, kahve içmek için gelen vatandaşlarımız gazetelerimizi okuyarak Türkiye'deki ve kentindeki gelişmelerden haberdar olacaklar. Okumaya verdiği önemi daha önce yaptığı açıklamalarla gösteren Vali İrfan Balkanlıoğlu'na bu duyarlılığı nedeniyle teşekkür ediyorum. Ülkemizde gazete ve kitap okuma alışkanlığı çok iyi noktada değil. Türkiye'de 4.5 milyon civarında günlük gazete satılıyor. Gelişmişliği herkesin malumu olan Japonya'da ise 14 milyon satan bir günlük gazete bulunuyor. Aynı ülkede en fazla satan 5 gazetenin tirajı 40 milyonu buluyor. Bu sayının yükseltilmesinde hepimize görevler düşüyor."
Açıklamasında, yerel basının da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Orhan, "Yerel gazetelerimiz kentin aynası görevini üstlenmeli. Vatandaş sorunlarını, yaşadıklarını yerel gazetelerde bulabilmeli. Diğer taraftan da Afyonkarahisarlı vatandaşlarımız da yerel basınına sahip çıkmalı. En pahalı yerel gazetemiz 35 kuruşa satılıyor. Ulusal bir gazete alan vatandaşımız mutlaka bunun yanında bir de yerel gazete alarak kentindeki, ilçesindeki gazetelere destek vermeli" dedi.
"YEREL GAZETELER ADETA KAPIŞILIYOR"
Afyonkarahisar'daki kahvehane ve kıraathane sahipleri de, bu yasayı desteklediklerini dile getirerek, yasada cari olan 'kitap ve gazete' bulundurma konusunun, kentte yaşayan insanların kültür seviyelerinin artması yönünde önemli bir adım olduğunu vurguladılar. Afyonkarahisar 93 Kıraathanesi'nin sahibi Fehmi Coşkuner, yasanın faydalarına dikkat çekerek, bütün kıraathane ve kahvehanelerde yasa çıktıktan sonra kitaplık köşesi oluşturulduğunu ve daha çok yerel gazetelere abone olunduğunu söyledi. Kıraathanelerde özellikle sabahların gazetelerin adeta kapışıldığını ve önemli oranda okunduğuna dikkat çeken Coşkuner, "Bu yasa kahvehanelere gelenlerin kültür seviyelerinin artması noktasında büyük bir kazanım. Ben bir kahvehane sahibi olarak 7 tane yerel gazeteye aboneyim ve günlük 3 tanede ulusal gazete alıyorum. Müşterilerimiz özellikle sabahları gazeteleri alıp okuyor, birbirleri ile değiştiriyor, hatta haberler üzerine tartışma yaparak fikir alışverişinde bile bulunuyorlar. Biz kesinlikle okumayı destekliyoruz. Ancak şunu da itiraf etmek gerekiyor. Bizler kahvehane ya da kıraathane sahipleri olarak iş yerlerimizde kitaplıklar oluşturup, yüzlerce kitap aldık fakat bunların fazla yüzüne bakan yok. Müşteriler en çok gazete okuyorlar. Yasanın en iyi şekilde işlemesi için biz üzerimize düşen görevleri yapıyoruz, yasayı en iyi şekilde uygulamak ise müşterilere düşüyor. Yani daha fazla okumaları gerekiyor" diye konuştu.
Müşteriler ise, özellikle sabahları merakla gazeteleri okuduklarını ve bunun faydasını gördüklerini söylediler. - AFYONKARAHİSAR