Haberler

Kahta'daki Stk'lardan Ortak Çağrı: "İnsanımıza ve Emeğimize Sahip Çıkalım"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahta Sivil Toplum Kuruluşları, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı.

Kahta Sivil Toplum Kuruluşları, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı.

İkbal Kültür ve Yardım Derneği, Anadolu Gençlik, Semerşah, Memur-Sen, Abı Hayat, İHH, Çağrı Der, İlim Kültür, Kahta ÇEV, Gönülkuşağı, Fem Dershaneleri, Kimder, Sahabe Talebe Yurdu, Sıla Der ortak basın açıklanması yaptı.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı yapan İkbal Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Recep Elkansu, insana ve emeğe saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Recep Elkansu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İnsanların hayatlarını idame ettirebilmeleri için yiyecek, içecek ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için insanlar mücadele ediyorlar. Bu hayat mücadelesinde toplumun en zayıf halkası ile en güçlü halkası arasındaki mesafe ne kadar az olursa o kadar toplumsal huzur olur. İlçemizde toplumsal huzur için yoksul hemşerilerimizle sosyal dayanışma takdire şayandır. Ancak kimseye muhtaç olmamak için gayret gösteren hemşerimiz, bunun için yılın belli dönemlerinde il dışına mevsimlik işçi olarak çalışmaya gitmektedir.

Türkiye'de en fazla mevsimlik işçi çalıştıran bir şehir olarak ilimiz insanları zorlu mevsime giriyor. Yolculuk hazırlıkları başlıyor. Malatya'da Kayısı toplama, Orta Anadolu'da nohut, mercimek, Niğde'de patates, Giresun'da fındık, çeşitli illerde sera işleri,

Maraş'ta İzmir'de biber, Adana'da, Harran'da ve daha birçok başka şehirde pamuk, kazma, çapa işleri ile devam edecek, zor ve meşakkatli bir mevsim başlıyor. İnsanımızın mevsimlik işlerde çalışmak zorunda kalmaları bir yana bu işlerde çalışırken karşılaştıkları sorunlar içimizi yakıyor. İşçilerin çoğu hak ettikleri ücretin altında çalıştırılıyor, sosyal, sağlık ve insani hakları bazı yerlerde göz ardı ediliyor. Gittikleri yerlerde yatacakları düzgün bir yatak, korunacakları bir barınak bulmakta zorlanıyorlar. Barınma ve beslenmeleri iş sahibinin insafına bırakılmış.

Uzun yolları minibüslerle kat etme zorunda kalan işçiler adeta balık istifi şekilde yolculuğa çıkarılıyor. Ulaşımın insani standartların çok gerisinde yapılması kazalara davetiye çıkarıyor.

2007'de Giresun'a fındık toplamaya giden 24 hemşerimiz, Malatya -Sivas yolunda geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetti. En son biber toplama işinden dönen mevsimlik işçilerimiz 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü trafik kazası geçirdiler. Kazada 11 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümler daha ne kadar sürecek?

Buradan iktidara, muhalefete,

yerel yöneticilerimize, iş adamlarımıza sesleniyoruz. Mevsimlik işçilerin sorunlarını çözebilecek yasal düzenlemelerin yapılması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. İnsanımıza aşağılık muamelesi yapılmasına bir son verilmelidir.

İşçilerimizin alın teri ve emekleri kutsaldır. Bu insanlar işçidir ama köle değildir." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title