Kağıt Fırında Seramik Pişirdiler
Murat Asil - Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi olan Avanos'ta farklı seramik pişirme teknikleri denendi.
Murat Asil - Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi olan Avanos'ta farklı seramik pişirme teknikleri denendi.
Dink Atölye'nin düzenlediği Atölye Dink Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı'na katılan Erciyes, Selçuk ve Uşak üniversiteleri güzel sanatlar fakültelerinin seramik bölümü akademisyenleri ve öğrencileri, Türkiye'de ilk kez 6 pişirme tekniğini denedi.
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emet Egemen Aslan tarafından kurulan kağıt fırında yaklaşık bin derecede yapılan seramik ürünler fırınlandı.
Yrd. Doç. Dr. Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin de katılımıyla bir araya gelerek bu etkinliği planladıklarını, Selçuk Üniversitesi olarak çalıştayın kağıt fırın ayağını kendilerinin yaptığını söyledi.
Avanos'un bu tür çalışmaları yapmak için çok uygun bir yer olduğunu, binlerce yıldır burada çamurdan bir şeyler üretildiğini ve o kültürün buraya yerleştiğini belirten Aslan, "Burada farklı türde fırınlar inşa ederek farklı tekniklerde pişirim yaptık. Avanos binlerce yıllık geleneğe sahip bir yer olduğu için burada çok rahat ediyoruz. İstediğimiz birçok şeyi yapıyoruz. Burada çalışmak çok zevkli" dedi.
Aslan, kağıt fırının iskeletini Avanos'ta bağlardan üzüm getirmeye yarayan sepetten oluşturduklarını, fırını çamur ve gazete kağıdıyla sıvadıklarını belirtti.
-Seramiğe at kıllarıyla efekt-
Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Yardımcı da Avanos'ta pişirme için sağlanan ortamı ve imkanları üniversitelerinde bulmakta zorlandıklarını, burada farklı pişirme tekniklerini öğrencilerle uygulama fırsatı bulduklarını kaydetti.
Kendi ekibinin burada at kılı kullanılarak yapılan "horse hair raku" tekniğiyle seramik pişirdiğini ifade eden Yardımcı, "Burada yaptığımız pişirim tekniklerinden en çok dikkati çeken horse hair raku oldu. Bu teknikte, fırından maşalarla alınan ürünlere at kıllarıyla efektler veriyoruz. Bu sayede çok güzel efektler elde ediyoruz. Özellikle atın siyah kılını kullanıyoruz, diğer renklerle başarılı olamıyoruz" dedi.
Yayıncı: Hande Cankar - NEVŞEHİR