Kadınların "Ata Sporu" Aşkı
Gökmen Yüce - Türkiye'de kadınlar, "ata sporu" olarak bilinen, fiziki güç ve dayanıklılık gerektiren güreşi başarıyla yaparak katıldıkları şampiyonalarda dereceler elde ediyor.
Gökmen Yüce - Türkiye'de kadınlar, "ata sporu" olarak bilinen, fiziki güç ve dayanıklılık gerektiren güreşi başarıyla yaparak katıldıkları şampiyonalarda dereceler elde ediyor.
AA muhabirinin Türkiye Güreş Federasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de 3 bin 352'si kadın olmak üzere 78 bin 643 lisanslı güreşçi bulunuyor. Kadın güreşçilerden bin 29'u faal olarak güreş müsabakalarına katılıyor. Kadın sporcular, fiziki güç ve dayanıklılık gerektiren ata sporunu başarıyla yaparak, katıldıkları şampiyonalarda dereceler kazanıyor.
Burdur Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Ahmet Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur'da 1993 yılında güreş antrenörü Engin Bakay tarafından kurulan güreş takımında lisanslı 69 kadın sporcu bulunduğunu söyledi. Kadın sporcuların bugüne kadar birçok başarılı sonuca imza attığını anlatan Sancar, "Bayanlar arasında güreş sporuna ilgi her geçen gün artıyor. Ata sporumuz güreşi okullarda tanıtarak yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
Güreş antrenörü Engin Bakay ise 1993 yılında Romanya'da düzenlenen şampiyonada kadın güreşçileri gördüğünü, Türkiye'ye döndüğünde kadın güreş takımı kurmaya karar verdiğini belirtti. Kurduğu takımdaki sporcuların şampiyonalarda başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Bakay, "Geçen sene milli takım, gençlerde Avrupa ikincisi oldu. Bu derece iyi sporcuların olduğunun göstergesi. Büyüklerde de dereceler geliyor. Altyapıda Türkiye çok iyi durumda" diye konuştu.
Kadın ya da erkek, sevmeyen birine bu sporu yaptırmanın mümkün olmayacağına işaret eden Bakay, "Bizim toplumumuzda kadın, erkek fark etmiyor. Herkes bu sporu seviyor" dedi.
-Atletizmle başladı, güreşle devam etti-
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan güreş takımında mücadele eden Kıymet Koçyiğit, spora atletizmle başladığını ancak 6 yıl önce güreşmeye karar verdiğini söyledi.
Güreş seçmelerinde antrenörlerin kendisini beğendiğini ve takıma kabul ettiğini kaydeden Koçyiğit, "Güreş sporunun zorlukları var ama erkekler yapabiliyorsa biz de yapabiliriz. Hedefim Mersin'de düzenlenecek Akdeniz Oyunları ile Avrupa ve dünya şampiyonalarında başarılı sonuçlar almak" diye konuştu.
Koçyiğit, Bulgaristan, Tunus ve Yunanistan'da düzenlenen şampiyonalarda birincilik, 2011'de yıldızlarda Avrupa üçüncülüğü, gençlerde beşinciliği bulunduğunu anlattı.
Spora basketbol oynayarak başlayan, antrenörlerin tavsiyesi üzerine güreşmeye karar veren Gurbet Koca da güreş yaparken zorlanmadığını ifade etti. Güreşe başladıktan sonra 3-4 aylık antrenmanla Türkiye ikincisi olduğunu dile getiren Koca, şöyle devam etti:
"11 yıllık güreş geçmişim var. Bu sürede uluslararası alanda şampiyonluklar ve Türkiye'de dereceler elde ettim. 1,5 yıldır da güreş antrenörlüğü yapıyorum. Zaten bayana en yatkın spor güreş seçilmiş. Bu spor, esneklik gerektiriyor. Güreşi, erkek sporu olarak görmüyorum. Erkekler kadar kadınlar da bu sporda başarılı."
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - BURDUR