Kadınlar Nasıl Başardıklarını Anlattı
Zirve Üniversitesi ve Pardon Kulübü'nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği panelde, iş ve siyaset hayatında başarıyı yakalayan kadınlar, başarı öykülerini anlattı.8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde en ilgi çekici etkinliklerden...
Zirve Üniversitesi ve Pardon Kulübü'nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği panelde, iş ve siyaset hayatında başarıyı yakalayan kadınlar, başarı öykülerini anlattı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde en ilgi çekici etkinliklerden birisine Zirve Üniversitesi imza attı. Başarılarıyla Türk kadınını iş ve siyaset hayatında temsil eden isimlerden İslahiye Belediye Başkanı Malike Uludağ "Siyasette Kadın", Zeugma Medya Yönetim Kurulu Başkanı Meral Ay "Medyada Kadın", Mimar Aysel Şerbetçi ise "İş'te Kadın" başlıkları altında konuşma yaptı. İslahiye'nin Kadın Belediye Başkanı Malike Uludağ, kadınların siyasal yaşamda sayıca az olmalarına rağmen etkin çalışmalar yaptığını belirterek "Kadınlara şans verildiğinde ne kadar başarılı olabileceklerine ben en güzel bir örneğim. Ben bu konuda şanslı bir kadın kimliğiyim. Ben kadınlara mücadele ederek haklarını elde etmelerini öneriyorum. Kadın siyasetçiyim. Ben gündüz belediyede çalışıyorum ama bizim erkeklerden farkımız, akşam eve girdiğimizde eşim televizyonda haber izlerken, benim işim mutfakta devam ediyor" diye konuştu.
Kadına şiddetin önlenmesinin yasalarla önlenmeye çalışıldığını hatırlatan Uludağ "Ben bunun yerine kadınların daha güçlü hale getirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını bu yönde yasa çıkartılmasını daha doğru buluyorum" şeklinde konuştu.
Zeugma Medya Yönetim Kurulu Başkanı Meral Ay ise, kadınlara fırsat verildiğinde neler yapabileceğinin en güzel örneklerinden birisinin 3 dönemdir mecliste başarılı çalışmalar yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin olduğunu söyledi. Şahin'in ilk siyasete girdiğinde, dönemin il başkanının "Bacım ne işin var senin burada, git evinde otur" dediğini hatırlatan Meral Ay, milletvekili sıralamasında ise Fatma Şahin'in 8. sırada olmasına rağmen, başka bir adayın çekilmesi üzerine bir basamak öne geldiğini, böylece Şahin'in siyasetteki önünün açıldığını vurguladı. Meral Ay, "3 dönemdir milletvekilliği yapan ve şu anda kabinede tek kadın bakan olan Fatma Şahin küçük fırsatları değerlendirerek kendini ispatlama şansı bulmuştur. Ben inanıyorumki bizim aramızda çok Fatma Şahin'ler var. Yeterki fırsat verilsin. Kadınlar destek görsün" diye konuştu.
Kadınların iş hayatında belli bir seviyeye gelebilmesi için ciddi anlamda emek vermesi gerektiğnini altını çizen Meral Ay, "Bir kadın eğer evinde başarılı ise, iş hayatında başarılı olmama şansı kesinlikle olamaz. Kadınlar işini sevmeli. Ben 10 yıl önce radyo kurmaya karar verdiğimde babam 'Ne işin var radyoluculukta?' demişti. Ancak kararlılığımı görünce ailemde bana destek verdi. Bugün radyoculukta 10 yılımızı doldurduk. Bunların yanında grubumuz bünyesinde bir gazetemiz, ajansımız, organizasyon şirketimiz var. Ben bu anlamda girişimci kadınların daha çok desteklenmesi ve ön plana çıkartılması taraftarıyım. Özellikle gazetemde kadınların başarı öykülerine yer verirken, kadın cinayetlerinin konu olduğu haberlere kesinlikle yer vermiyorum" şeklinde konuştu.
İş hayatında önemli bir mesafe katettikten sonra evliliğe karar verdiğini söyleyen Meral Ay "Eş desteği de çok önemli. Eşimin kendi sektörümüzden birisi olması bana ayrıca bir avantaj oldu. Biz kadınlar kendi işimizi geliştirmenin yanısıra, başarılı beylerinde arkasındayız. Bu unutulmasın" diye konuştu.
Mimar Aysel Şerbetçi ise kadınların gerçek anlamda istemeleri halinde başarılı olmamalarının mümkün olmadığını açıkladı. Şerbetçi, "Benim ailem benim öğretmen yada eczacı olmamı istiyordu. Eminim her ailede böyle bir dayatma vardır. Aile reisleri kızlarının mutlaka öğretmen yada eczacı olalarını isterler. Bende mimarlık yada halkla ilişkiler okumak istiyordum. Ailemden gizlice mimarlığa kayıt yaptırdım. Babam "ne işin var mimarlıkta, öğretmen ol sabit maaşın olur" derdi hep. Sonunda benim dediğim oldu. Yurt müdiremizinde katkısıyla ailemi ikna ettim. İstanbul'da bazı kadın dergilerinde editörlük yaptım. Mimarlığı bir süre İstanbul'da yaptım ama Gaziantep'te bana daha fazla ihtiyaç olduğunu hissettim ve buraya geldim. Benim buradaki kız arkadaşlara tavsiyem, mutlaka hayallerinizin peşinden gidin. Eğer istenilirse başarılı olunur" şeklinde konuştu.
Bu arada, panelin açılışında Zirve Üniversitesi Rektör Yardımcısı Feyzi Akıncı da bir konuşma yaptı. Akıncı, dünyada 4 milyon insanın okuma yazma bilmediğini belirterek, kadınların sesini daha çok duyurması gerektiğini söyledi.
Panelin hazırlanmasına emeği geçen Pardon Kulübü Başkanı Gökçe Özufacık da, "Kadınlarımızı bir taraftan yücelten bizleriz ama aynı zamanda kadını körpecik yaşında diri diri toprağın altına koyanda bizleriz. Kadınları öldürenler ya eş, ya sevgili, yada ağabey ve kardeşleri oluyor. Kadınlar en yakınları tarafından cezalandırılıyor" diye konuştu.
Panelin sonunda Rektör Yardımcısı Feyzi Akıncı tarafından panelistlere plaket takdim edildi. Fotoğrafçılık Kulubü üyeleri tarafından hazırlanan kadın konulu serginin de açılışı yapıldı. Açılış kurdelesini panelistler Malike Uludağ, Meral Ay ve Aysel Şerbetçi birlikte kesti. - GAZİANTEP