Muğla'da Kadınlar, Kilim Dokumacılığını Yaşatmaya Çalışıyor
Muğla'da unutulmaya yüz tutmuş kilim dokuması, kadınların tezgahlarında dokunarak gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.
Muğla'da unutulmaya yüz tutmuş kilim dokuması, kadınların tezgahlarında dokunarak gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.
Ula ilçesine bağlı Kızılağaç Mahallesi'nde Ula Kaymakamlığı, Halk Eğitim Merkezi ve Kızılağaç Muhtarlığı tarafından açılan Kilim Dokuma Kursu'na katılan kadınlar, yöreye ait kilim örneklerini dokuyor.
Kilimleri desenleme ve dokuma konusunda da eğitim alan kursiyerler, kök boyası ile boyanmış ipleri dokuma tezgahlarında kilime dönüştürüyor.
Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Orhan Akcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş kilim dokumacılığını yaşatmak olduğunu söyledi.
Tezgahlarda, el emeği, göz nuruyla yapılan ürünleri satışa sunduklarını belirten Akcan, "Kursiyerler burada kendilerini çok mutlu hissediyor. Burası bir nevi tüten baca konumunda. Kilimleri dokuyan kadınlar bir şeyler üretmekten çok mutlu. Burada hem yeni dostluklar kuruluyor hem de mahallemize bir kazanç kapısı sağlanıyor. Atölyede dokunan ürünlerin tamamı kök boyasından doğal olarak yapılıyor. Kadınlarımız burada Anadolu'nun motiflerini yaşatıyor" dedi.
Kurs öğreticisi Kezban Aydın ise ilçedeki kurumların desteğiyle açılan kurslarda el sanatları geleneklerini yaşatmaya çalıştığını dile getirdi.
Kilim atölyesinde unutulmaya yüz tutmuş el dokumacılığını yaşatmaya çalıştıklarına işaret eden Aydın, "El dokumacılığını bulan ve dünyaya geliştiren Türkler. Muğla'da el dokumacılığı son yıllarda unutuldu. Biz bunu daha cazip hale getirmek ve yaşatmak için çalışıyoruz. Kadınlarımız dokuma tezgahlarında çanta, cüzdan, torba, yastık, heybe, minder gibi kullanım eşyaları da dokuyorlar. Kursumuza her yaş grubundan katılım var. Bundan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.
Aydın, kursiyerlerin dokuduğu kilimlerde geleneksel desenleri kullanmaya özen gösterdiklerine vurgu yaptı.
Kursiyerlerden Ayşe Akcan ise katıldığı kurstan büyük keyif aldığını dile getirdi.
Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarına ilginin her geçen yıl azaldığını anlatan Akcan, üniversite mezunu olduğunu, atama beklediği için kurslara katılarak aile bütçesine katkı sağladığını kaydetti.
Kursiyerlerden Özge Demircan da kilim dokuma atölyesinde yeni dostluklar kurduklarına dikkati çekerek, "Burada hem dokuma öğreniyoruz hem aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.