Kadınlar 50'sinden Sonra Meslek Öğreniyorlar
Güneydoğulu kadınlar, 50'sinden sonra meslek öğrenip, aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Adıyaman Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından açılan "Örgü ve Dikiş Kursu"na katılan Güneydoğulu kadınlar, hem meslek öğreniyor hemde aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kursta kazak, yelek, elbise, ceket gibi çeşitler üreten kadınlar, siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.
ÇATOM Müdür Yardımcısı Mesut Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa kadınların yoğun ilgi gösterdiğini, talebe cevap verebilmek için genişletme çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Kadınların yaş ortalamasının 50 olduğunu ifade eden Yalçın, kadınların, mesleği öğrendikten sonra ilk işlerinin torunlarına elbise dikmek olduğunu kaydetti.
Kursiyerlerin aile ekonomilerine önemli katkı yaptığına vurgulayan Yalçın, "Burada hem sıkıntılarını gideriyorlar hem de meslek öğreniyorlar. Bu yaştan sonra aile bütçesine ekonomik katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Şu anda ciddi bir talep var. Yerimiz çok dar. Yeni yer yapılana kadar mecburen bu sıkışık ortamda çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Kurs öğreticisi Zeliha Mermer de meslek öğrenerek makine alan kadınların kaliteli ürün ürettiklerini söyledi.
Kadınların yaşının öğrenmelerine engel olmadığının dile getiren Mermer, "Önce lastik kullanımı ile başlıyorlar. Kademe kademe öğrendikten sonra ürüne geçiyorlar. Sıkıntılı süreci makine öğrenirken yaşıyorlar. Yine de ilerlemiş yaşlarına rağmen kısa sürede öğreniyorlar. Ayrıca burada rahat oluyorlar. Arkadaş ortamları oldu. Hatta gün bile düzenliyoruz" dedi.
Hem ekonomik kazanç sağlıyorlar, hem stresten uzak kalıyorlar
Kursiyerlerden 53 yaşındaki Fatma Erkmen, mesleği öğrendikten sonra ciddi bir şekilde ekonomik kazanç elde ettiklerini ifade etti.
Torunları başta olmak üzere çevrelerindeki kişilerin kıyafetlerini diktiklerini belirten Erkmen, evde duran yaşlı kadınların bu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ederek, kursların ekonomik kazancın yanı sıra stres ve sıkıntının atılmasında da önemli olduğunu söyledi.
Annesi ile birlikte kursa gelen 41 yaşındaki Zeynep Turan da evde strese girdiğini ancak kursa geldikten sonra bu sıkıntısının geçtiğini ifade ederek, aile bütçesine de katkıda bulunduklarını kaydetti.
Kursiyerlerden 55 yaşındaki Zeynep Altun ise mesleği öğrendikten sonra ilk önce kendisine elbise diktiğini belirterek, torunlarına da elbise dikeceğini ifade etti. Yaşadığı stres ve sıkıntıların bittiğine dikkati çeken Altun, çalışmaya başladığından beri ailesinin de kendisine destek olduğunun altını çizdi.
Bu işin yaşının olmadığını vurgulayan Makbule İlhan da eskiden evde öğleye kadar yattığını, şimdi kursa gelmek için erkenden kalktığını dile getirdi.
Destek talebi
Kursiyerlerden 56 yaşındaki Ayşe Sıdıka Aslan, meslek öğrendikten sonra torunlarına elbise dikmenin mutluluğunu yaşadığını anlattı.
Bu tür yerlerin artması gerektiğini vurgulayan Aslan, "Bizim gibi kadınların artık sosyal hayata atılması gerekiyor. Yerimiz dar olduğu için fazla öğrenme zamanımız olmuyor. Devletin bu tür yerlere biraz daha önem vermesi gerekiyor" diye konuştu.
Yoğun şekilde sipariş aldıklarını ifade eden 50 yaşındaki Sunay Akay, "Önceleri evde oturuyorduk. Şimdilerde bir şeyler üretiyoruz. Keşke devletimiz biraz daha verse de bu işi biraz daha geliştirsek. Örgülerimiz çok iyi ama tanıtıma ihtiyacımız var. Ürünlerimizin satılması için iş yeri açmamız lazım. O kadar da gücümüz yok. Bu konuda devletten yardım bekliyoruz" diye konuştu. - Adıyaman