Kadına Şiddete Son Projesi
Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Sezer, Antalya'da geçen yıl 2 bin 500 kadının şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğunu bildirdi."Kadına Şiddete Son Projesi" projesi kapsamında, The Marmara Otel'de dernek...
Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Sezer, Antalya'da geçen yıl 2 bin 500 kadının şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğunu bildirdi.
Katre Kadınlar Derneği ile Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü
"Kadına Şiddete Son Projesi" projesi kapsamında, The Marmara Otel'de dernek üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Sezer, yaptığı konuşmada, aile içi şiddete yönelik 2010 yılında proje hazırladıklarını, toplumda bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Aile içinde kadına yönelik şiddetin son yıllarda arttığını ve polis merkezlerine başvurmayan kadın sayısının ise tespit edilemediğini anlatan Sezer, "Antalya'da 2011 yılında 2 bin 500 kadın şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle emniyete başvurdu. Tehlike altında olanları tespit ettik ve onlara daha hızlı yardım etmek için çalışmalar yaptık" dedi.
Mağdur durumdaki kadınların polise rahatça gelebilmeleri için 100 kadın polise eğitim verildiğine dikkati çeken Sezer, mağdurun uğradığı şiddetin derecesinin de doldurulan formlarla ölçüldüğünü anlattı.
-"Şiddete uğrayan doktorlar, hukukçular, bankacılar var"
Katre Kadınlar Derneği Avukatı Özlem Akgüç ise Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'nın gündeme alındığını ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını hatırlattı.
Aile içi şiddet konusunda toplumun her kesiminin titizlikle çalıştığını anlatan Akgüç, yapılan araştırmalarda şiddetin ekonomik sınıfının veya statüsünün olmadığına dikkati çeken Akgüç, eğitim seviyesi yükseldikçe şiddete maruz kalanların sayısının da arttığını, ancak bunun kayıtlara yansımadığını vurguladı.
Şiddete maruz kalanların bunu ifade etmekte sıkıntı yaşadığına işaret eden Akgüç, "Ben avukatım. Gidip polise (Eşimden şiddet gördüm) desem, benim mesleki statü kaybım çok fazla olacak. Şiddete maruz kalanlar içinde hukukçular, doktorlar ve bankacılar var. En olmaz dediğimiz kesimlerde Meclis'te bile en üst düzeyde maalesef olabiliyor. Şiddetin statü ayrımı yok" diye konuştu.
Akgüç, tehdit, hakaret, korkutma, aşağılama ve küfrün de şiddet anlamına geldiğini anlattı.
-Şiddete uğrayan kadın ne yapacak-
Özlem Akgüç, eğitim verilen 100 kadın polis sayesinde şiddete uğrayan kadınların rahatlıkla polis merkezlerine başvurabileceklerini söyledi. Şiddete maruz kalan kadının kimlik bilgilerinin ve adresinin değişeceğini anlatan Akgüç, kadınlara şikayet etmekten korkmamaları çağrısında bulundu.
Akgüç, şöyle konuştu:
"Genel Sağlık Sigortası kapsamında kadınlarımız sigortalı olacak. Asgari ücret üzerinden şiddete uğrayan kadına maaş bağlanacak. Barınma ve korunması için imkan sağlanacak. Mesleği yoksa meslek edinme kurslarında meslek sahibi olacak. Eğer şiddeti uygulayan bir polis memuru ise zimmetindeki silahı Emniyet'e teslim edilecek. Bu sayede eşine ve çocuğuna şiddet uygulamasının önüne geçilecek. Alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı eşi rehabilitasyon merkezlerinde rehabilite edilecek."
Şiddet uygulayan kişiye 3 günden 6 aya kadar hapis cezası verileceğini belirten Akgüç, şikayet edildikçe cezanın daha da artacağını vurguladı. Şikayet eden kişiye, "Delilin var mı-" diye sorulmayacağını kaydeden Akgüç, şöyle devam etti:
"(6 ay sonra çıktı geldi yine şiddet uyguluyor ne yapacağım-) derseniz, tekrar şikayet edeceksiniz. Bu sefer daha sert bir yaptırım uygulanacak. O yüzden korkmadan, usanmadan, vazgeçmeden şikayetlerde bulunmanız gerekiyor. Asıl önemli olan unsurlardan biri de herkes, (Ben şiddet görüyorum) diyor ama gidip şikayet edemiyor. (Şiddeti gördükten bir ay sonra gidip şikayet edebilir miyim-). Evet edebilirsiniz. Şikayette delil aranmayacak. Yani sizin şiddet gördüğünüzü ispat etmeniz gerekmeyecek. Ekonomik olarak, cinsel olarak, fiziksel olarak şiddete maruz kalabilirsiniz, bu yüzden delil aranmıyor. Bu konuyla ilgili bilgili polis memurları, ilgili karakollarda gece gündüz görev yapıyorlar."
Akgüç, şiddete maruz kalan kadınların komşularının da sorumluluğu olduğuna işaret ederek, şiddete tanık olmanın yükümlülüklerinin vatandaşlara anlatılması gerektiğini kaydetti.
- ANTALYA