Reyhanlı'da Kadına "Mikro" Destek "Makro" Değişim Geldi
Maddi imkansızlık ve güven eksikliği nedeniyle çalışamayan ev kadınları, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı sayesinde aldıkları küçük kredilerle iş sahibi oluyor.
Reyhanlı ilçesinde ev kadınlarının hayatı, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı'ndan aldıkları destekle değişiyor.
Maddi imkansızlık ve kendilerine güven eksikliği nedeniyle çalışamayan ev kadınları, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı sayesinde aldıkları küçük kredilerle iş sahibi oluyor.
Reyhanlı ilçesinde mikro kredi kullanarak sıfırdan başlayıp kendi iş yerini açan kadın sayısı 900'ü geçti.
Terzi, tuhafiyecilik, arıcılık, tarım ve hayvancılık gibi birçok alanda iş yeri açan kadınlar, hem ev ekonomilerine hem de yanlarında çalıştırdıkları kadınlara kazanç sağlıyor.
Kadın kasap
İlçede kasaplık yapan Hatice Salkım (47), AA muhabirine, erkek mesleği diye bilinen işini, severek yaptığını söyledi.
Eşi emekli olduktan sonra eve ek kazanç getirmek için kasaplık yapmayı tercih ettiğini anlatan 3 çocuk annesi Salkım, "Mahallemizde ihtiyaç olduğu için bu işe giriştim. Yaklaşık 3 yıldır aynı işi yapıyorum. Her ne kadar kadına uygun meslek olmasa da ben severek, içimden gelerek yapıyorum, kendime çok güveniyorum. Bence hiç bir kadın evde sadece oturmamalıdır" diye konuştu.
Yanında bir de işçi çalıştırdığını belirten Salkım, mikro krediyle birçok kez kredi aldığını ve işlerini daha da büyütmek için yeni krediler alacağını kaydetti.
Süt yetiştiremiyor
Eşine destek olmak amacıyla başladığı hayvancılığı kendi işine dönüştüren Hatun Eker ise kullandığı 2 bin liralık mikro krediyle aldığı buzağı sayesinde şu an süt talebine cevap veremez hale geldiğini aktardı.
Ev kadını olduğu için ev işlerinden başka çalışma şansı olmadığını aktaran Eker, şunları söyledi:
"2 yıl önce çektiğim krediyle aldığım tek buzağı şimdi 3 inek oldu. On güne bir buzağımız daha olacak. Günde 60 litre süt üretiyoruz. Günlük kazancımız 120 liraya yakın, sütün yanı sıra yoğurt, peynir ve çökelek yapıp pazarlarda satıyorum."
Hayvanların bakım, yem ve ilaçlama işlerinin hepsiyle kendisinin ilgilendiğini belirten Eker, buradan kazandığı parayla ev ekonomisine ciddi destek sağladığını ve sermayesinin 20 bin liraya ulaştığını söyledi.
Kıyafet mağazası açtı
Mikro kredi alarak giyim işi yapan Nazlı Aslan da başlarda çok tereddüt ettiğini ailesinin de desteğiyle şu an iş yeri sahibi olduğunu dile getirdi.
Ailesini rahatça geçindirdiğini belirten Aslan, kendilerine mikro kredi imkanı sunanlara teşekkür etti.
Mikrokredi Reyhanlı Şube Müdürü Adnan Ateş, mikro kredi uygulamasının ilçede 4 yıldır uygulandığını söyledi.
Mikro krediden yararlanmak isteyen ev hanımlarının 5'inin bir araya gelerek başvuru yaptıklarını anlatan Ateş, şunları kaydetti:
"Ev kadınları 500 lira ile 2 bin lira arasında kredi desteği alıyorlar. 2010 yılından bu yana Reyhanlı'da mikro krediden faydalanan kadın sayımız 900 oldu ve ev hanımlarımıza toplam 2 milyon lira destek sağlandı. Giyim, arıcılık, hayvancılık, tarım gibi işlere girenler oldu. Burada mikro krediye destek verdiği için Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi'ye çok teşekkür ediyorum."