Haberler

Kadın Girişimcilerin Sayısı Artıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası (ATO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve İş Kadınları Derneği (İŞKAD) işbirliğiyle 2 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlatılan eğitimler sona erdi.

Adana Ticaret Odası (ATO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve İş Kadınları Derneği (İŞKAD) işbirliğiyle 2 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlatılan eğitimler sona erdi.

"Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri"nden bugüne kadar 10 grup eğitim tamamlanarak; 245 kadının sertifikalı girişimci adayı olması sağlanırken, 90 kadına ise işlerini geliştirebilmelerine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi. 90 kadının, "Bilgisayarlı Grafik Tasarımcısı" olmaları sağlanırken, "Mikro İşletme Eğitimleri"ne katılan 98, "Mikro İşletme Danışmanlık Hizmeti"nden ise 91 kişinin yararlanmaları sağlandı.

ÇKA Projesi kapsamındaki eğitim ve danışmanlıkların tamamlanması dolayısıyla Adana Ticaret Odası'nda düzenlenen törende konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, bu eğitimlerin tümünün değerlendirildiği istatistiksel sonuçların; eğitimlerle hedeflenen başarının yakalanmasının yanında, hedeflerin yüzde 9.2 oranında aşıldığını da ortaya koyduğunu söyledi.

"Adanalı Kadınlar Mesleki ve Girişimcilik Eğitimi Alıyor; Kadın Girişimciler Kurumsallaşıyor Projesi" kapsamında düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik, Mikro İşletme ve Tasarım Eğitimleri ile kadınların ülke ekonomisine katkılarının artırılmasının hedeflendiğini vurgulayan Menevşe, "Bilindiği üzere Adana Ticaret Odamız, başta kadınlarımız ve gençlerimiz olmak üzere toplumun tüm kesimlerine gerek meslek edindirme, gerekse de sürdürmekte oldukları işlerini geliştirmeye yönelik eğitimler verme konusunda özellikle son yıllarda büyük bir çaba göstermektedir. Adana Ticaret Odası olarak, bölgedeki genç ve kadın girişimcilerimizi işletmelerini sağlam temeller üzerine inşa etmeleri için ücretsiz düzenlenen bu eğitimlerle desteklemekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Umuyorum ki, bu eğitimleri alanlardan iş sahibi olanlar işlerini kurumsal bir yapıyla sürdürebilecekler, girişimci adayları ise hem kendi işletmelerini kuracak; hem de işletmelerinde istihdam yaratarak ilimizin işsizlik problemine çözüm konusunda katkı sağlayacaklardır. Eğitimlerimize katılan 10 kadar girişimcimizin işletmelerini kurarak ekonomiye katkı sağlamaya başlamış olmalarından mutluluk duyuyoruz."

İŞKAD Başkanı Elif Doğan Türkmen de, bir ülkenin ekonomik olarak kalkınabilmesinin kadınların üretime katılmalarıyla mümkün olabileceğini söyledi. Dünya ekonomisinin Global Cinsiyet Uçurumu raporunda Türkiye'nin, kadın-erkek eşitsizliğini ortaya koyan endekste; 135 ülke arasında 132. sırada yer almasının üzücü olduğunu belirten Türkmen, "Bir ülkenin kalkınması kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayata aktif bir şekilde katılımlarıyla mümkündür. Bu bakımdan kadınlarımıza değer vermek sadece bir cinsiyet ayrımcılığı değil, ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak anlamına gelmektedir. Biz İŞKAD olarak bu yöndeki çalışmalarımızın artık önemli sonuçlar yarattığını görmekten dolayı gururluyuz" dedi.

KOSGEB Merkez Müdürü Hamit Sucu ise son üç yıl içerisinde gerçekleştirilen eğitimlerle yaklaşık yarısını kadınların oluşturduğu 450 girişimci adayının iş hayatında "patron" statüsünde görev almasını sağladıklarını söyledi. Sucu, "KOSGEB olarak her zaman girişimcilerimizin yanındayız ve onlara her türlü destek ve kolaylığı göstermeye hazırız. Ancak girişimcilerimizin de; doğru işi, doğru zamanda yapmaları ve yaptıkları işin sürdürülebilir olmasına önem vermeleri zorunludur" diye konuştu.

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak da, kurumunun tanıtımını yaptı. Türkiye'de toplam 26 Kalkınma Ajansı bulunduğunu söyleyen Şarbak, bunlar arasında ilk kurulanlardan birisi olan Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2006 yılından günümüze kadar TR 62 Bölgesi olarak adlandırılan Adana ve Mersin'in sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiğini vurguladı. Şarbak, "Kadınlarımızın sosyal hayata ve iş hayatına katılmaları, kalkınmanın sosyal yönüyle ilgili olduğundan bizim için oldukça önem taşımaktadır. Kadınlarımızın üretmediği yerde kalkınmanın olmayacağına inanıyoruz. sizler şimdi bu eğitimlere katılarak altın bileziklerinizi kolunuza takmış bulunuyorsunuz. İnşallah sadece sertifikalarla kalmaz kendi işyerlerinizi kurarsınız. Karşınıza çıkacak zorluklara bürokratik sıkıntılara asla pes etmeyin. Uğraşırsanız, çalışırsanız mutlaka başarıya ulaşacaksınız" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close