Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Kaçmaz'dan Çanakkale Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99’ncu yıldönümü dolayısıyla konferans verildi.

Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'ncu yıldönümü dolayısıyla konferans verildi.

Kdz Ereğli'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri kapsamında Çanakkale Zaferi konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda toplam 14 sene savaşan İstiklal Madalyası sahibi dünyanın en yaşlı ve son Çanakkale gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz katıldı. Kaçmaz, anlatımları ile duygu dolu anlar yaşattı. O dönem, annesinin bir sözünü de anlatan Kaçmaz; "Gavurdan bir adım daha geri kaçarsan analık hakkımı ve sütümü sana helal etmem" dedi.

Kaçmaz;

"Dünya Savaşı'nın kıvılcımları görününce bütün ülkede seferberlik ilan ediliyor. O dönemde Osmanlı Devleti'nin sınırları içinde bulunan gençler askerlik şubelerine koşuyor. Babam da Zonguldak Ereğlisi Askerlik Şubesine gider ve gönüllü olarak Çanakkale savaşlarına katılmak amacıyla kaydolur. Balkan Harbi'nin arifesinde askerlik yoklaması gelen babam Hüseyin Kaçmaz'ın kanuni yükümlülüğü olan askerlik süreci için 50 altın bedel verip, oğlunu askerden muaf tutmak isteyen Dedem Yusuf Ağa bu defa oğlunun gönüllü olarak askere gitmesinden etkilenerek o dönemde köy muhtarı sebebiyle köydeki eli silah tutabilecek bütün gençlere konuşmalar yaparak gönüllü birlikler arasında Çanakkale Savaşı'na katılmasını sağlıyor. İşte Çanakkale Savaşı'nın böyle farklı bir ruhu var. Oğlunun üzerine vazife olan, ifa etmekte yükümlü olduğu askerlik için bedel vermek isteyen bir baba, Çanakkale söz konusu olunca oğlunu gönüllü olarak askere gönderiyor. Aynı zamanda köyün bütün gençlerini de savaşa gönderiyor. Babam Hüseyin kaçmaz, Zonguldak Ereğli'si Kestaneci Köyünden Kendisiyle birlikte Çanakkale Savaşı'na katılan gençlerin büyük çoğunluğundan bir daha haber alınamadığını söyler ve arkadaşlarının şehit olduğuna inanırdı. 1914'te seferberlik başladığı zaman, Zonguldak Ereğlisi Kestaneci Köyünde çiftçilik yapan babam Hüseyin kaçmaz, köydeki arkadaşları ile beraber savaşa katılma kararı alır.

Savaşa katılacağını duyan annesi ona der ki; "Oğul vatan için, millet için, bayrak için, din için harbe gidiyorsun. Unutma ki Balkanlarda alnımıza sürülen kara lekeyi silmeden köyüne dönersen ak sütüm sana haram olsun. Bu vatan için orada şehit olursan bağrıma taş basar, başım dik, gururla yürürüm insan arasında. Eğer ki yaralanırsan ya da sakat kalsan, ben sana bakarım ey oğul. Bizi gavurun elinde bırakma. Gavurdan bir adım daha geri kaçarsan analık hakkımı ve sütümü sana helal etmem. Haydi, git oğul, yoluna git. Ben oğulsuz kalayım ama vatansız kalmayayım. Al Kur'an'ı koy yanına, ya şehit ol ya gazi. Hadi Allah yardımcın olsun." Diyerek oğlunu öper, koklar ve dualarla Çanakkale'ye gönderir"

Son gazi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, düzenlenen konferansın sonunda Akademi Müdürü Adnan Saygılar'a güne ilişkin kitap ve Çanakkale posterleri taktim etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title