Kaçak Kurbanlıklara Geçit Yok
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye kaçak yollardan getirilen kurbanlık hayvanlar için denetleme yapıldı.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye kaçak yollardan getirilen kurbanlık hayvanlar için denetleme yapıldı.
Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından kurban bayramına kısa bir zaman kala şehrin giriş çıkış noktalarında kontroller artırıldı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Veterinerler Evrim Karaoğlu ve Orhan Yavuz Günerhan ile denetimlere katılan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, İlçe Trafik ekiplerinin yardımı ile durdurdukları kamyonlarda tek tek denetim yaptı. Tugay Kavşağı'nda yapılan denetimler sıraında açıklamalarda bulunan Recep Demirbağ, kaçak hayvancılığa dur demek için denetimlerin hızlandırıldığını ifade etti.
"KÜPE VE PASAPORTLARA BAKIYORUZ"
İki saatlik denetimlerde hayvan sevkiyatına rastlamadıklarını söyleyen Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veterineri Evrim Karaoğlu, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde ilçemizde kaçak hayvan sevkiyatının önüne geçmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin diğer illerinden getirilen kurbanlıklarda sağlık raporları, kulaklarında küpeler ve pasaportları kontrol ediyoruz. Aradığımız özelliklere sahip olanlara geçiş izni veriyoruz. Amacımız Anadolu'dan ilçemize kaçak hayvan sevkiyatının yapılmamasıdır. Denetimlerimizde 2010/7-2010/13 genelgesine uygun olarak Trakya'ya geçiş izni verildiğine dair belgeleri kontrol etmekteyiz" dedi.
Denetimlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Demirbağ, "Bakanlığımız gıda ve kontrol genel müdürlüğünün 2010/13 ve 2010/7 nolu genelgeleri doğrultusunda Anadolu'dan Trakya Bölgesi'ne hayvan geçişi belirli şartlara bağlanmış olup, bu şartlarda hayvanlarını sevk ettirmek isteyen yetiştiriciler 4 ay önceden bağlı bulundukları il müdürlüklerine başvuruda bulundu. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır" açıklamalarında bulundu.
Hayvanların sevk edilmeden önce 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmesi gerektiğini söyleyen Demirbağ " Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Bu şartları taşımayan hayvanların kurban dönemi de dahil olmak üzere İstanbul'un Avrupa yakasına sevklerine müsaade edilemeyecektir" diye konuştu. - TEKİRDAĞ