Jakem'den 25 Engelli Çocuğun Tedavisine Katkı
Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı ile Nevşehir Devlet Hastanesinin iş birliğinde yürütülen "Engelli Çocuklara Hayvanlarla Etkileşim Sağlayarak Tedavi Projesi" kapsamında 25 çocuk, özel eğitimli köpek ve atlarla uygulanan terapiden yararlandı.
Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı ile Nevşehir Devlet Hastanesinin iş birliğinde yürütülen "Engelli Çocuklara Hayvanlarla Etkileşim Sağlayarak Tedavi Projesi" kapsamında 25 çocuk, özel eğitimli köpek ve atlarla uygulanan terapiden yararlandı.
Nevşehir'de 2003 yılında faaliyetlerine başlayan JAKEM Komutanlığı bünyesindeki Atlı Jandarma Bölük Komutanlığı, asayiş uygulamalarının yanında sosyal projelerde de yer aldı.
Bu kapsamda, Nevşehir Devlet Hastanesi ile ortaklaşa yürütülen "Engelli Çocuklara Hayvanlarla Etkileşim Sağlayarak Tedavi Projesi" ile engelli çocukların, birlik bünyesindeki özel eğitimli köpek ve atlarla tedavilerine katkı sağlandı.
JAKEM'de 2 yıldır yürütülen proje kapsamında 25 çocuk, özel eğitimli köpek ve atlarla uygulanan terapiden faydalandı.
Projenin dördüncü dönem faaliyetleri, 2 hafta sonra sona erecek.
Bölük Komutanı Özcan'ın görüşleri
Atlı Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Volkan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu projeyle, Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği desteğiyle engelli çocuklara at, köpek ve hayvan sevgisini aşılayarak tedavilerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Özcan, Jandarma Genel Komutanlığı adına böyle bir sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer almaktan, engelli çocuklar ve ailelerinin yanında olarak onlara destekte bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Komutanlık bünyesindeki binicilik tesislerini proje kapsamında engelli çocukların hizmetine açtıklarını dile getiren Özcan, "Alanında uzman fizyoterapist ve çocuk gelişimi uzmanı doktorlar çocuklarımızın eğitim seviyelerini gözlemlemekte, tedavilerini bu aşamada gerçekleştirmektedir" diye konuştu.
Özcan, bu tür tedavi programlarının yurtdışında atlı jandarma ve polis birimlerinde yaygın olarak uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Proje kapsamında seçilen atların iyi huylu, ürkek olmayan, sözel komutlara uyan, uysallığının yanı sıra yük taşımaya elverişli, yüksekliği fazla olmayan, sırtı yuvarlak yapılı, Türk ırkı atlar olmasına özen gösterdik. Hastalar, bu eğlenceli tedavi şekline büyük bir uyumla ve istekle cevap veriyor, tedavide olduklarının bile farkına varmıyor. Fiziksel olarak ata binmek, denge, hareketlilik ve duruşu geliştirir. Atlı tedavi tüm yaşlardaki hastaların psikolojik, davranış ve iletişim fonksiyonlarını da etkiler ayrıca diğer çocukların bekleme esnasında sıkılmamaları ve eğitimin içinde kalmaları amacıyla oyun kabiliyeti yüksek, insanlara yakın Golden ve Labrador cinsi köpeklerden de faydalanıyoruz."
Çocuk Gelişim Uzmanı Dinsever
Nevşehir Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Çağla Dinsever de projede hedef kitlenin 8-18 yaş arası ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından tespit edilen down sendromlu, beyin felçli ve otistik çocuklar olarak planlandığını söyledi.
Dinsever, "Binicilik sayesinde engelli çocuklar hem eğitim alıyor hem spor yapıyor hem de keyifli vakit geçiriyor. Düzenli olarak yapılan binişler, kas ve denge sistemini geliştirdiği gibi çocukların rahatlamasını, başarı hissini tatmasını ve kendine olan güveninin artmasını sağlıyor" dedi.
Proje etkinliklerinin, Atlı Jandarma Bölük Komutanlığında 8 haftalık periyotta cuma günleri 13.00-16.30 saatlerinde 2 at ve 2 köpekle uygulandığını kaydeden Dinsever, eğitimin bitmesiyle elde edilen kazanımların değerlendirileceğini ve talep olması halinde eğitimlere devam edileceğini söyledi.
Down sendromlu Haşim Kılıç'ın annesi Sultan Kılıç ise çocuğunda JAKEM'deki eğitimin ardından olumlu gelişimler gördüğünü belirterek, oğlunun hayvan sevgisinin arttığını dile getirdi.
Anne Kılıç, hayvanlara karşı çekingen davranan oğlunun tesislerdeki eğitimler sonunda daha sevecen olduğunu, hayvanlara artık korkmadan yaklaşabildiğini ve bir sonraki haftayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.