İzmit Körfezi, Dalış Meraklılarını Bekliyor
Şahin Oktay - Yunus Emre Günaydın - Son yıllarda yapılan temizlik ve denetleme çalışmalarıyla su altı zenginliği giderek artan İzmit Körfezi, dalgıçların da ilgisini bekliyor.
Şahin Oktay - Yunus Emre Günaydın - Son yıllarda yapılan temizlik ve denetleme çalışmalarıyla su altı zenginliği giderek artan İzmit Körfezi, dalgıçların da ilgisini bekliyor.
Marmara Denizi'nin doğu ucunda yer alan körfez, giderek temizlenen suyu ve sahip olduğu canlı türlerinin yanı sıra, Marmara depreminin ardından Gölcük Değirmendere sahilinde suya gömülen binalar, otomobiller ve ağaçlarla da profesyonel ve amatör dalgıçların dikkatini çekiyor.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Teknik Kurul Başkanı ve Kocaeli Temsilcisi Celal Kavaz, AA muhabirine, Kocaeli'nin kulüp ve sporcu sayısı bakımından Türkiye'nin en yoğun su altı sporu yapan kentlerinden biri olduğunu söyledi.
Bölge insanının yaz aylarında daha çok Kandıra'ya gittiğini dile getiren Kavaz, "Kandıra'da kayalar, mağaralar var. İstanbul'dan Eskişehir'den dalış turizmi için sporcu getiren kulüplerimiz var. Bunlar yazın daha çok Kandıra'yı tercih ediyorlar. Karadeniz'in mevsimsel süresi çok az olduğu için geri kalan kısmı da Değirmendere tarafında değerlendiriyoruz. Özellikle Değirmendere bölgesinde çok güzel dalış noktaları oluşmaya başladı" diye konuştu.
Depremden sonra Değirmendere'de suya gömülen bina ve araçların bulunduğunu, bu enkazların da dalgıçların ilgisini çektiğini anlatan Kavaz, kentin İstanbul'a yakınlığından dolayı hafta sonları dalış turizmi için gelenlerin sayısının giderek arttığını ifade etti.
-"Görüş mesafesi arttı"-
Geçmiş dönemde Körfez'deki görüş mesafesinin çok kısa olduğunu hatırlatan Kavaz, "Son bir kaç yıldır, deniz atı görebiliyoruz. Marmara'da bulunabilecek bütün canlıların yaşadığını görmeye başladık. İzmit Körfezi'ndeki görüş mesafesi çok artıyor. Önceden daldığımızda 'arkadaşımızı kaybetmeyelim' diye halatlarla birbirimizi bağlarken, şimdi çok rahat 10 metre yanımızdaki arkadaşımızı görebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Kavaz, Kocaeli'ye gelecekler için trafik, konaklama sorunu olmadığını, kentin günübirlik gelinebilecek bir mesafede bulunduğunu vurgulayarak, geçen yıl sadece Kocaelili 300 kişinin eğitim aldıktan sonra dalış brövesi aldığını kaydetti.
Kocaeli'nin dalış sporunda Marmara Bölgesindeki en önemli illerden biri olduğuna dikkati çeken Kavaz, "Kocaeli'deki dalış turizmi giderek gelişiyor. Körfez bir harika. Herkesin gelip dalmasını ve Körfez'deki zenginlikleri görmesini istiyoruz" dedi.
-"Her türlü canlının yaşayabileceği suya sahip"-
Kocaeli Üniversitesi Sualtı Topluluğu (KOÜSAT) Başkanı Eray Ersoy da daha önceki yıllarda alınmayan tedbirler nedeniyle kirlenen denizin artık daha güzel bir hal almaya başladığını belirterek, bu sayede İzmit Körfezi'ndeki dalış turizminin arttığını söyledi.
Körfez'de güzel canlıların barındığına, Marmaris ve Fethiye'de görülmeyen çoğu canlının burada görülebildiğine dikkati çeken Ersoy, "Körfez, deniz atı, deniz iğnesi, kalkan, ıstakoz, mırmırlar, deniz tavşanları ve hemen hemen akla gelen her türlü canlının yaşayacağı suya sahip" ifadesini kullandı.
Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ