İzmir Kuklaların "Sihirli Dünyasına" Sahne Olacak
İzmir, bu yıl 9'uncusu düzenlenecek kukla festivaliyle tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran ve kimi zaman bir gölge, kimi zaman ele geçirilmiş küçük bir figür ya da tahtasıyla, ipiyle hayat verilen karakterlerle insanlığa "sihirli bir dünya" sunan kukla tiyatrosunun en seçkin topluluklarına ev sahipliği yapacak.
UFUK KIRABALI - İzmir, bu yıl 9'uncusu düzenlenecek kukla festivaliyle tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran ve kimi zaman bir gölge, kimi zaman ele geçirilmiş küçük bir figür ya da tahtasıyla, ipiyle hayat verilen karakterlerle insanlığa "sihirli bir dünya" sunan kukla tiyatrosunun en seçkin topluluklarına ev sahipliği yapacak.
Uluslararası İzmir Kukla Günleri, dünyadaki örneklerine kıyasla çok genç bir etkinlik olmasına rağmen 9. yılında hem bu alanda dünyanın prestijli topluluklarının sahne aldığı hem de sergilenen oyun sayısı bakımından Avrupa'nın önde gelen festivalleri arasında dikkati çekiyor.
Festival direktörü Selçuk Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Mart'ta yapılacak gala gösterisiyle başlayacak festivalin, 22 Mart'a kadar devam edeceğini söyledi.
Festivalin çok zengin bir programa sahip olduğunu ve kentin hemen her köşesine yayılan sahneleriyle daha geniş kitlelere ulaşacağını ifade eden Dinçer, şunları kaydetti:
"Bu yıl, 23 ülkeden 40 kukla tiyatrosu geliyor, toplam 42 farklı gösteri var. Festivalimizi İzmir'e daha da yaydık. Aliağa'dan Çeşme'ye kadar 38 farklı gösteri mekanında olacağız. İzmirliler nereye başlarını çevirseler, nereye yolları düşse festivalimizin bir etkinliği ile karşılaşabilecekler. Bu 38 farklı gösteri mekanında 42 gösteri toplam 153 kez sergilenecek."
Dinçer, genç bir festival olmalarına karşın bu alanda dünyanın en prestijli topluluklarını ağırladıklarına dikkati çekerek, festivalde kaçırılmayacak çok önemli toplulukların sahne alacağını ifade etti.
Bunlar arasında İspanya'dan Trukitrek Kukla Topluluğu'nun, insan hareketlerine en yakın olarak tarif edilebilecek "humannet" tekniğiyle sergilediği "Yengeç Oteli" adlı oyunun yer aldığını anlatan Dinçer, yine Almanya, ABD ve İsrail'den çok önemli, dünya kukla festivallerinin programlarına dahil etmek için yarıştığı toplulukların İzmir'de izleyiciyle buluşacağını söyledi.
Sergileriyle de dikkat çekiyor
Dinçer, festivalin kukla gösterilerinin yanı sıra her yıl olduğu gibi bu sanat dalıyla ilişkili önemli sergilere de sahne olacağını belirtti.
Sergilerin tamamının festival süresince Kültürpark içindeki İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde görülebileceğini dile getiren Dinçer, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl ki festivalimizde 4 sergimiz var. Bunlardan birisi bugüne kadar Türkiye'de açılmış en büyük 'Karagöz Figürleri' sergisi. Hayali Suat Veral ve çırağı Merve İlke'nin hazırladığı sergi, içinde 1 metrelik dev karagöz figürlerinin de olduğu bir sergi. Bir diğer çok ilginç bir sergimiz, Bulgar asıllı Norveç'te çok uzun yıllardır yaşayan kukla sanatçısının. 'Ben kimi zaman kukla oynatan bir ressamım, kimi zaman resim çizen bir kukla sanatçısıyım' diyen Ludmil Nikolov'un 'İpler ve Yüzler' isimli resim sergisi."
Dinçer, festivalde ayrıca geleneksel olarak düzenledikleri "Fotoğrafçı Gözüyle Kukla" ve sahne tasarımı bölümü öğrencilerinin yaptığı kuklalardan oluşan "İlk Adımlar" sergilerinin ilgi çekici olduğunu dile getirdi.
Selçuk Dinçer, festival kapsamında ayrıca biri sahne profesyonellerine diğeri çocuklara yönelik iki atölye çalışması ile okulların katılımıyla kukla oyun yarışmasının yer aldığını sözlerine ekledi.