Haberler

İzmir DSİ 2. Bölge Müdürü Çelenk: Sularımızı Hoyratça Kullanmayalım

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Sarıgöl'de yapılması planlanan ilçeye bağlı Dadağlı ve Alemşahlı mahalleleri göletlerini incelemek üzere Sarıgöl'e gitti.

İzmir DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Sarıgöl'de yapılması planlanan ilçeye bağlı Dadağlı ve Alemşahlı mahalleleri göletlerinin yerini incelemek üzere Sarıgöl'e geldi.

Sarıgöl Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, İzmir DSİ 2.Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Manisa DSİ Şube Müdürü Yakup Güler, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AK Parti Sarıgöl İlçe Başkanı Muhammet Toy katıldı. Sarıgöl Sulama Birlik, Sarıgöl Bağ Sulama Başkanları, çiftçilerle ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Çelenk, "Sularımızı hoyratça kullanmayalım. Sularımızı ekonomik olarak kullanalım. Yeraltı sularımız her geçen yıl azalmaktadır. Yeraltı sularının en büyük besleyeni kar sularıdır. Bölgeye kar az yağınca bu tür sıkıntılar olmaktadır. Yeraltı sularının devamlı kullanımı olduğunda yeraltında hava boşlukları oluşmakta bu boşluklar zamanla toprağın göçmelerine neden olmaktadır. Buna örnek olarak Konya Ovasını göstermek gerek. Konya Ovası'nda meydana gelen obruklar bu nedenle oluşmakta" dedi.

İzmir DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, mevcut suların tarım alanlarında en iyi şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, "Derinkuyu sondajlarla sulama yapan çiftçilerimiz damlama sistemine geçilmesi, barajlarda sulama yapılırken artık ekonomik sulama için borulu şebeke sistemine geçilecek. Bu sistemle suyun kullanımı ekonomik olacak ve az su kullanılacak. 2003 yılında barajlardan kapalı sistem uygulaması başlanmaya başlandı. Veysel Eroğlu tarafından başlanan bu ekonomik su kullanımında çiftçilerimiz yüzde 20, devlet yüzde 80 ödemeye 30 yılda yapmakta. Son yıllarda ise çiftçilerin katılımı yüzde 10'a çekildi. Sularımızı ekonomik kullanma zamanıdır. Yeraltı sularının giderek azalma göstermesi çok tehlikelidir. Sularımızı hoyratça kullanırsak gelecek kuşaklara su kalmayacak" diye konuştu.

SARIGÖL OVASI DAHA AZ SU KULLANACAK

Çelenk, Sarıgöl Ovası'nın çok verimli topraklara sahip olduğunu belirterek, "Sarıgöl Ovasını tarım amaçlı sulamakta olan Afşar ve Buldan Barajları'nda borulu şebeke sistemle sulama çalışmaları devam etmekte. Buldan Barajı'nda bu çalışmalara başlandı. Bu tür çalışmalar için çiftçilerimiz acele etmesinler, çalışmalar zaman içinde yapılıyor. Borulu şebeke sistemi ile Sarıgöl'de 27 bin dekarlık alan ekonomik sulama yapacak ve az su kullanılacak" dedi.

YERALTI SULARININ KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Çelenk, sözlerine şöyle devam etti: "Yeraltı sularını en iyi besleyen kar sularıdır. Kar bölgeye az yağmakta bu nedenle bugün 70-80 metre derinliğinde su alına birken, gelecek yıllarda 200 metreye varan derinliklerden su almak zorunda kalacağız. Yeraltı sularının besleyeni yok. Suyu en iyi sistem olan damlama ile sulamak gerekmektedir. Su kaynaklarının geliştirilmesi DSİ'nin işidir. Bu nedenle, bölgelerde göletler yapmaktayız. Sarıgöl'ün Alemşahlı ve Dadağlı mahallelerindeki tarım alanlarını sulanması için yerinde inceleme yapmak için geldim. Bu iki sahada etüt çalışmaları başlanacak. Çalışmalarımız uzun sürelerdir."

SULAMA SUYUNA SAAT BAĞLANMAYACAK

Toplantıda bir konuşma yapan AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise, "Sarıgöl ilçemizin Alemşahlı ve Dadağlı mahallelerindeki çiftçilerimizden tarım alanlarında su sıkıntısı olduğu yönünde şikayetler almaya başladık. İzmir DSİ 2.Bölge Müdürümüzle birlikte Sarıgöl'e geldik önce çiftçi ve mahalle muhtarlarımızla toplanarak su sıkıntısı konusunu masaya yatırdık. Tarımda sulama suyuna saat takılmayacak" diye konuştu.

Sarıgöl'de yapılması planlanan gölet yerlerinde inceleme yapmak üzere heyet birlikte Dadağlı, Alemşahlı mahallelerine giderek gölet yerini belirlediler. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close