Haberler

İzmir'de Orman Yangını Tatbikatı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, 2014 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında tatbikat yaptı Orman Bölge Müdür Aydın: Akdeniz kıyısındaki ülkelerle kıyasladığımızda orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülke konumuna geldik.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, 2014 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında tatbikat yaptı.

Kemalpaşa ilçesindeki Karaorman Deposu'nda gerçekleştirilen tatbikatta 9 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 2 yangın söndürme helikopteri, 1 yangın söndürme uçağı ve yaklaşık 100 personel ile müdahale edildi. Yangına müdahale, bölge müdürlüğü bünyesine yeni alınan yangın komuta aracı ve mobil canlı yayın araçlarından da takip edildi.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele konusunda Akdeniz kıyısındaki ülkeler arasında en başarılı ülke olduğunu ve bunun kendiliğinde meydana gelen bir durum olmadığını söyledi.

Aydın, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelesinde son yıllarda teknolojiyi etkin bir şekilde kullandığını belirtti.

Orman yangınlarıyla mücadele eğitimin önemine dikkati çeken Aydın, "Hedef kitlemiz olan en başta çocuklar olmak üzere, ormanla iç içe yaşayanları bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapıyoruz. Orman sevgisi ve bilinci oluşturma yangınlarla mücadelemizin en önemli birinci ayağıdır" dedi.

Aydın, haziranın sonundan itibaren yangın riskinin artacağını işaret ederek, şunları kaydetti:

"Otları ateşle temizleme adına yakıyorlar, o gün rüzgar da varsa bu ateş ormana yayılıp ormanı yok edebilir. Ateşle temizlik yapmaya girilmesin. Biz ekip olarak hazırız inşallah kazasız belasız bir yangın sezonu geçiririz. Orman yangınıyla mücadele bugüne kadar 108 şehit verdik. Büyük bir mücadele yapıyoruz, orman yangınlarıyla mücadele savaşla eş değerdir. Eğitimde ter dökmeyen savaşta kan döker."

Aydın, bu yıl yangınlarıyla mücadele kapsamında Orman Genel Müdürlüğü 6 yeni helikopter aldığını kaydederek, "O helikopter keşif uçuşu yaparken orada her hangi bir risk gördüğünde o bilgiler yangın yönetim aracına aktaracak. Yangın yönetim araçları mahaldeki bütün araçların nerede olduğu, helikopterin ne kadar su bıraktığı bilgisini verecek" diye konuştu.

"307 yangın havuzu var"

Yangınlarda helikopterlerin su aldığı havuzların öneminden bahseden Aydın, "Şu an 307 yangın havuzumuz var Türkiye'de belki de en fazla havuza sahip il İzmir. her sene 3-5 havuz yapıyoruz. 3-5 kilometre aralıkla bu havuzları yaptık. Bazı havuzlar yangın mahallerinin çok yakınında. Havuz uygulaması ilk İzmir'de başladı" ifadelerini kullandı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da orman yangınlarının önlenmesi konusunda yaşanan sıkıntıları gözden geçirmek istediklerini bildirdi.

İzmir'in yangınlar konusunda birinci derecede riskli bölgede yer aldığını hatırlatan Toprak, şöyle devam etti:

"2013'te önceki yıllara göre daha fazla yangın çıkmasına rağmen daha az hektar alanların yandığını ve müdahale süresini kısaldığını görüyoruz. Yangınların çok daha büyük düzeylere ulaştırılmadan söndürüldüğünü görüyoruz, bunu müşahede ettik."

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Murat Şahin ise orman yangını risklerinin 30 dereceyi aşan sıcaklıklarda ve nemin yüzde 30'un altına düştüğü bölgelerde daha fazla olduğunu kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel
title
Close