İzmir'de Öğretim Görevlisi Kadının Öldürülmesi
İzmir'de boşandığı öğretim görevlisi eşi Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak öldüren sanık Vedat A'nın "kasten adam öldürme" suçundan müebbet, "hakaret ve tehdit" suçlarından da 4 yıl hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı davaya devam edildi.
İzmir'de boşandığı öğretim görevlisi eşi Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak öldüren sanık Vedat A'nın "kasten adam öldürme" suçundan müebbet, "hakaret ve tehdit" suçlarından da 4 yıl hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı davaya devam edildi.
6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Vedat A, Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal ile tarafların avukatları, davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili Emine Şen Tüfekçi Tezcan, İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Sanem Deniz Kural ve platform avukatları katıldı.
Sanık avukatı Nazif Çavdar, Erfındık'ın talep ettiği koruma kararının bittiği gün cinayetin gerçekleştiği haberlerinin yapıldığını, oysa o günün aynı zamanda müvekkilinin çocuğuyla görüşme günü olduğunu ifade etti. Karşı tarafın, sanığı, cinayeti önceden tasarlamış, planlamış gibi gösterdiğini, halbuki olayın anlık tartışmadan kaynaklandığını savunan Çavdar, tasarlama bulunmadığını, maktulün çocuğunu Almanya'ya kaçırma girişimleri nedeniyle sanığın, çocuğundan yoksun bırakılma kaygısı yaşadığını, maktul sanığa karşı tahrikinin söz konusu olduğunu söyledi. Çavdar, tüm bu nedenlerin yanı sıra çocuğun velayetinin sanığın annesine verildiği için anneden mahrum kalan çocuğun babadan da mahrum kalmaması için sanığa indirim maddelerinin uygulanmasını talep ettiklerini söyledi.
Sanık Vedat A. ise son savunmasında, "Pişmanım. Keşke bu olay yaşanmasaydı" dedi.
Mahkeme Başkanı Cevdet Ekizoğlu, sanığın eylemlerinin sabit görüldüğünü, bu nedenle eski eşini bıçakla kasten öldürme suçundan önce müebbet hapisle cezalandırıldığını, ardından duruşmalardaki iyi hali ve pişmanlığı göz önünde bulundurularak bu cezanın 25 yıla indirilmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme heyeti sanığa zincirleme tehdit, hakaret ve maktulün cep telefonunu çalmak suçlarına da iyi hal ve pişmanlık indirimleri yapıp 3 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına hükmederek, sanığa toplam 28 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verdi. Heyet, sanığın ve kardeşi Sedat A'nın, maktulün banka kartlarını kullanmalarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
"Bu davayı burada bırakmayacağız"
Duruşma sonrası Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye bir grup, öldürülen Serpil Erfındık'ın annesi ile çocukları cinayete kurban giden diğer ailelerin ve avukatların katılımıyla adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.
Anne Tülay Aksakal, "Adalet yerini bulmadı. Benim yavrum toprak oldu. Karşılığı 25 yıl. Bu bir haksızlık. İndirimleri asla kabul etmiyorum. Hakimin vicdanı yok muydu? Nasıl 23 sabıkası olan bir kişiye indirim yapabildi?" diye konuştu.
Ailenin avukatı Ömer Anar, mahkeme heyetinin tüm cezalardan iyi hal indirimi yaptığını, dava dosyasına sundukları delilleri ve beyanları dikkate almadığını, cinayeti herhangi sıradan bir cinayet gibi değerlendirdiğini söyledi. Kadın cinayetlerinin böyle kararlarla önlenmesinin mümkün olmadığını, bu hükmü bozana, adaleti elde edene kadar mücadelelerine devam edeceklerini dile getiren Anar, Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gideceklerini belirterek, "AİHM'nin 'etkin kovuşturma' hususunda kesin hükmü var. Oysa burada mahkeme bütün beyanlarımızı, etkin inceleme tekliflerimizi reddetti. Biz bu davayı burada bırakmayacağız" dedi.
Avukat Aytül Arıkan da, devletin koruma kararı bulunan Erfındık'ın öldürülmesinin önüne geçemediğini, mahkemenin kadın cinayetini sıradan, herhangi bir cinayetmiş gibi görerek karar verdiğini, kararı temyiz edeceklerini, iyi hal ve pişmanlık indirimleriyle kadın cinayetlerini önlemenin mümkün olmadığını dile getirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Serpil Erfındık, 15 Aralık 2013 günü Buca'da boşandığı eşi Vedat A. tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.