İzmir'de "Değişim" İçin Güçbirliği
Adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında yeralan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ı ağırlayan Erzurumlular'dan Mardinlilere Karadeniz'den Konyalılara 17 hemşehri federasyon başkanı, seçim sürecinde bir bütün halinde hareket...
Adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında yeralan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ı ağırlayan Erzurumlular'dan Mardinlilere Karadeniz'den Konyalılara 17 hemşehri federasyon başkanı, seçim sürecinde bir bütün halinde hareket etmek için 'Sivil Toplum Platformu' oluşturma kararı aldı. Başkanlar, Ege-Koop Proje Merkezi'nin projelerinin İzmir'i atağa kaldıracağına vurgu yaparken Aslan da, "Büyükşehir Belediyesi'nde 'İletişim Daire Başkanlığı' ya da 'Sivil Toplum Kuruluşları Daire Başkanlığı' gibi bir birim, ortak yönetim anlayışı açısından şart. Artık vatandaşı seçimden seçime hatırlama dönemi de sona ermelidir" dedi.
Başta İzmir Sivaslılar Federasyonu olmak üzere İzmir'de faaliyet gösteren 17 hemşehri federasyonu'nun başkan ve yöneticileri, Aslan'ı Gaziemir Tepe Tesisleri'nde organize ettikleri kahvaltıda ağırladı. Aslan, başkanlara görsel sunum eşliğinde Ege-Koop Proje Merkezi'nin projelerini anlattı. Başkanlar, İzmir Sağlık Serbest Bölgesi, Atayol, EGEM 35 ve son olarak geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılan ve büyük yankı uyandıran yeni nesil ulaşım sistemlerini içeren projeleri hayranlıkla dinledi.
ASLAN: STK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULMALI
İsmi artık Büyükşehir Belediye Başkanlığı için iyiden iyiye dillendirilen Aslan, sivil toplum kuruluşlarının önemine değinerek, özellikle yerel seçim sürecinde etkin şekilde rol almaları gerektiğini vurguladı. Günümüzde sivil toplum olarak sadece meslek odaları ve sendikaların akla geldiğini ancak hemşehri derneklerinin işin merkezinde yeraldığını belirten Aslan, "Bana kalırsa hemşehri dernekleri özellikle kent yönetiminde etkin rol oynamalıdır. Bu o kenti daha çağdaş ve demokratik hale getirir. Zaten bir kentin belediyesinde İletişim Daire Başkanlığı ya da Sivil Toplum Kuruluşları Daire Başkanlığı isminde bir birim şarttır. Ortak yönetim anlayışı açısından" dedi.
"SEÇİMDEN SEÇİME DÖNEMİ SONA ERMELİ"
İzmirlilerin yörelerindeki belediyelere bir dostuna gidiyormuşcasına rahat ve huzurlu bir şekilde gitmesi gerektiğini, ancak bazı olumsuz tavırların insanları bu yaklaşımdan uzak tuttuğunu kaydeden Aslan, "İnsanlar belediyeye endişe ile, sıkıntı ile değil 'benim belediyem' diyerek güvenle, sevgiyle gitmelidir. Maalesef bugüne kadar yerel demokrasiyi, yerel katılımcılığı İzmir'de uygulayamadık. Sadece seçimden seçime hatırlanıyor vatandaş. Seçimden seçime muhtar deniyor, halk deniyor, sivil toplum deniyor. Seçim biter bitmez tüm bunlar unutuluyor. Selam sabah kesiliyor. Oysa ortak yönetim anlayışının uygulanacağı, yerel demokrasinin hakkıyla uygulanacağı en iyi kent İzmir'dir. Yerel paylaşma, yerel katılımcılık İzmir'de kolaylıkla sağlanır. İddia ediyorum bunu uygulayan hangi başkan olursa olsun o da rahat eder. Benim siyasi anlayışım katılımcılığı esas alan, yerel demokrasiyi işler hale getirmeyi amaç edinen bir anlayıştır" şeklinde konuştu.
SİVİL TOPLUM PLATFORMU OLUŞTURULACAK
Seçim sürecinde çok daha etkin olmak adına tüm federasyonları bir çatı altında toplayacak 'Sivil Toplum Platformu' oluşturulmasına yönelik kararında alındığı toplantıda Aslan, federasyon başkanlarına, seçim sürecinde ellerini taşın altına koymaları çağrısında da bulunarak, " Herkes elini taşın altına koymalıdır. Bütünşehir Yasası ile İl Genel Meclisleri kaldırıldı dolayısıyla belediye meclisleri çok daha önemli hale geldi. Bu açıdan belediye meclis üyelerinin çok kaliteli olması lazım. Sorumluluk bilinci yüksek, kalbi kent için atan insanlar da artık siyasette sorumluluk almalıdır. Bu insanlar olmadığı için bugün eleştirilen insanlar mevcut makamlarda görev yapmaktadır" ifadelerini kullandı.
Öte yandan görüşlerini ifade eden Erzurumlular Federasyonu Başkanı Muzaffer Okumuş, "Yüreğini ve bedenini kent için taşın altına koymuş insanların toplandığı yerdir hemşehri dernekleri. Milletin makamında oturanlar milleti kucaklamalıdır. Bizler İzmir'i yönetenlerle muhatap olamıyoruz, dinlenmiyoruz. İzmir sadece sanayi odasından, ticaret odasından ibaret değildir. Ege-Koop'un lideri Hüseyin Aslan'ı bu duyarlılığını kutluyorum." dedi. Mardinliler Federasyonu Başkanı Mehmet Şakin Irmak ise, "Hüseyin başkanımıza teşekkür ediyoruz. Projeleri tek kelime ile harika. Her biri ayrı bir değere sahip. Bu projelerin mutlaka hayata geçirilmesi lazım. Artık biz STK'ların varlığını da görmek zorundadır kenti idare edenler. Bir üst çatı oluşturalım ve daha etkin olalım." diye konuştu. Karadeniz Federasyonu Genel Başkanı Aydın Özyar da, "Projeler o kadar güzel ki, heyecanlanmamak elde değil. Sayın Aslan'ı ve projelerini yakından takip ediyoruz. İzmir'in bu projelere sahip çıkması lazım." derken, Anadolu Birliği Başkanı Koç Ali Al, "İzmir ölmüş bir kent. Yaş ortalaması 37. Turizmden yeteri kadar pay alamıyor. Şanlıurfa bile 1.5 milyon turist almış. Kenti tanıtamıyoruz. Oysa bizler kentin sahibiyiz. Bizi iki defa kandırdılar ama artık buna müsaade etmeyeceğiz. Hüseyin Aslan ile değişimden yanayım. Eğer Hüseyin Aslan gibi iradeler de sonrasında bizi önemsemezlerse onu da yalnız bırakırız. Bugün belediyelerin kapısına giremiyoruz. Partilerin genel merkezlerine sesleniyorum: İzmir'in değişime ihtiyacı var. İzmir yenilmiş bir kenttir. Bizim yüreğimiz Hüseyin Aslan ile." diye konuştu. Ege Bölgesi Afyonlular Federasyonu Genel Başkanı M.Ali Danışman, "Şüphesiz herkesin kafasında projeleri vardır. Ancak bu projeleri bir araya getirmek çok önemlidir. Hüseyin Aslan bu konuda büyük başarıya imza atmaktadır. Özellikle Sağlık Serbest Bölgesi Projesi İzmir'i kalkındırır. Sağlık yönünden potansiyeli çok yüksek bir bölgeyiz. Yerel yönetimlerde maalesef iş başkana bırakılmıyor. Partili insanlar başkanların etrafına kale örüyor. Hüseyin Aslan bu konuda farklı bir yapıya sahip izlenimi uyandırıyor." ifadelerini kullandı. - İZMİR