Itso Üyelerine Yeni Türk Ticaret Kanunu Anlatıldı
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hukuk Fakültesi işbirliğinde "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdikleri" konulu panel düzenlendi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hukuk Fakültesi işbirliğinde "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdikleri" konulu panel düzenlendi.
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Turhan, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Meclis Başkanı Bedri Ayhan ile yönetim kurulu üyeleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda işadamı katıldı.
Panelin açılışında konuşan ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, üniversite ve iş dünyasında ortak çalışmaların Isparta'nın gelişimi ve yeni dünya düzenindeki yerini alması açısından önemli olduğunu söyledi. ITSO olarak üniversite ile iş dünyasının birlikteliğini sağlamak istediklerini belirten Kaçıkoç, üniversitenin sanayiye ve iş dünyasına daha fazla yaklaşmasını istediklerini, anlamlı, kalıcı ve etkili yollar ile somut projelere indirgenmiş bir işbirliğini arzu ettiklerini kaydetti.
Kaçıkoç, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bin 535 maddelik kapsamlı içeriğiyle ülkenin ekonomik düzenine yeni bir ivme getireceğine işaret ederek, "Ticari işletmelerin ve şirketlerin şeffaflaşmasına ve kurumsallaşmasına ağırlık veren bu kanun, mevcut kurallara ilişkin yenilikleriyle ve ilk kez düzenlediği kurumlarla kapsamlı bir dönüşümü öngörmektedir. Bu bakımdan şirketlerimizin özellikle KOBİ'lerimizin bu yeni döneme uyum sağlaması için önemli hazırlıklar yapması gerekmektedir. Bu hazırlığı yapmayan veya geciktiren şirketlerimiz küresel rekabette zorlanacaklardır"dedi.
ITSO olarak Türk Ticaret Kanunu'nun değişimini olumlu bulmakla birlikte, kanunun bazı hususlarının yeterince tartışılmadan hazırlanmış olduğunu vurgulayan Kaçıkoç, bazı konuların uygulamasında sıkıntı yaşanabileceğini savundu. Kaçıkoç,
"Bu konuyla ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiyle kanun yürürlüğe girmeden önce düzeltilmesi ve düzenlenmesini istediğimiz konular hakkında çalışmalarımızı yürütüyoruz, çekincelerimizi ve sıkıntılı durumları kendilerine iletiyoruz" diye konuştu.
Her teknolojinin kendi toplumsal ve hukuksal yapısını oluşturduğunu dile getiren SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise ticaret kanunlarının değişen teknolojiye uygun olması gerektiğini vurguladı. İbicioğlu, iş adamlarına
"Küresel markalar oluşturun" derken önlerine bir takım engeller çıkartıldığına dikkati çekerek, kanunların toplumun ihtiyaçlarına göre değişebilmesi gerektiğini anlattı.
Üniversitenin Türkiye ve dünyayla kucaklaşmasını amaçladığını kaydeden İbicioğlu, SDÜ'nün iş ve sanayi dünyasına her konuda danışmanlık yapmaya hazır olduğunu ve Hukuk Fakültesi bünyesinde bir danışma ofisi oluşturulabileceğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından SDÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Turhan'ın yönetiminde Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Metin Topçuoğlu, Doç. Dr. Fahrettin Önder ve Yrd. Doç. Dr. Banu Bozkurt Bozabalı, Yeni Ticaret Kanunu'nun temel yaklaşımları, denetimi, felsefesi ve iş dünyasına getirileri konularında katılımcılara bilgi verdi.
- ISPARTA