Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıl Dönümü Etkinlikleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstiklal Marşı'nın kabulünün 92.yıl dönümü dolayısıyla Siirt Üniversitesi konferans salonunda 'İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' adlı panel düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yıl dönümü dolayısıyla Siirt Üniversitesi konferans salonunda 'İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' adlı panel düzenlendi.

Panele Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr Gürol Okay, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yöneticiler, Siirt Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr Şerif Demir, Siirt Üniversitesi'nden okutman Resul Babaoğlu, okutman Şahap Bulak ve okutman Said Olgun panelist olarak katıldı. Milli marşların hem yazıldığı dönemin hem de bir milletin karakterini ve ruhunu yansıtan metinler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şerif Demir, "Mehmet Akif bu toprakların yetiştirdiği en büyük değerlerden biridir. Onun bizlere bıraktığı miras halen canlılığını ve tazeliğini muhafaza etmektedir. Akif yaşantısıyla bir gönül insanı, düşünceleriyle bir kanaat önderi, şiirleriyle edebiyat camiasında mümtaz bir şahsiyet olmayı başarmış, münzevi bir yıldız olarak gök kubbede hak ettiği yeri almıştır. Akif uzun yıllar ihmal edilmiş unutulmaya ve unutturulmaya çalışılmıştır .Yeni bir İstiklal Marşı yazdırılma gayretine girişilmiş ama başarılı olunamamıştır. Akif bu toplumun içinden çıkmış toplum tarafından benimsenmiş ve toplumun hafızasına kazınmış değerli bir aydındır.Unutmamak gerekir ki güneş balçıkla sıvanmaz" dedi. Şahap Bulak ise, yazın hayatında Akif'in şiirlerini gazete dergi yazılarını bu yazılarında kendine neleri dert edindiğini, maksadının şiir yazmaktan öte bir toplum analizi yapma, bir gelecek ideali kurma meselesi olduğunu, Mehmet Akif'ten alıntılayarak örneklerle katılımcılara aktardı. Mehmet Akif'in realist bir şair olduğunu, Abdülhak Hamit Tarhan, Muallim Naci, Alexander Pere Dumas ve Alphonse de Lamartine gibi isimlerden etkilendiğini Tevfik Fikret ile beraber serbest şiirin ölçülüğünü yaptığını belirten Bulak, realist olmasının Mehmet Akif'in deyimiyle tarihsel bir zorunluluk olduğunu şiirlerinde ele aldığı konuların toplumdan ve hayattan kopuk hayal mahsulü konular değil bizatihi tarihsel gerçeklik olduğunu ifade etti.

Panel soru cevap bölümünün ardından Yrd. Doç. Dr Şerif Demirin teşekkür konuşmasının ardından sona erdi. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title