İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıl Dönümü
Zirve Üniversitesi'nde, Milli Mücadele Döneminde Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi."
Zirve Üniversitesi'nde, Milli Mücadele Döneminde Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans düzenlendi.
Zirve Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Tarih ve Düşünce Kulübü ile Öğrenci Konseyi'nin organize ettiği konferansa konuşmacı olarak araştırmacı-yazar Adem Çevik katıldı.
Çevik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan konferansta, kendisine rol model arayan gençlerin Mehmet Akif Ersoy'u örnek alması gerektiğini belirtti.
Ersoy'un hayatının son 11 yılını ülkesine küserek Mısır'da geçirmek durumunda kaldığını ifade eden Çevik, şunları kaydetti:
"Büyük şair öldüğünde gazeteler büyük manşetler atmadı, küçük bir haberde yer verdiler. Meclisin ilk açıldığı dönemde milletvekilliği yaptığı halde mecliste cenaze töreni düzenlenmedi. Ama Beyazıt Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine 10 binlerce genç sahip çıktı. Tıpkı bugün burada anma programına gelen sizler gibi. Şairi hiç sevmeyen ve karşıt görüşüne sahip Hüseyin Cahit Yalçın, Mehmet Akif'in ardından 'Mehmet Akif'in hayatı şiirlerinden de büyük eserdir' yorumunu yapmıştı."
İstiklal Marşı'nın nasıl yazıldığını ve cephede savaşan askerlere nasıl moral verdiğini de anlatan Çevik, Ersoy'un marşın bir kısmını rüyasında gördüğünü ve gece kalkarak kağıt kalem bulamadığı için sobadan aldığı kömürle mısraları duvarlara yazdığını ifade etti.
Şairin marşı ne para ne de övülmek için yazdığını dile getiren Çevik, "O zamanın parasıyla meclis tarafından kendisine verilen 500 lirayı kabul etmedi, parayı Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışladı. Mehmet Akif Ersoy gibi değerli şairi anlamak için onu her zaman anmak gerekiyor" dedi.
Program sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, katkılarından dolayı Adem Çevik'e plaket takdim etti.
Çevik daha sonra öğrenciler için kitaplarını imzaladı.
- GAZİANTEP