İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93. Yıl Dönümü
SÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arabacı: "İstiklal Marşı'nı milli birliğimizin bir yüce ifadesi olarak görüp, milli birliğimize, bütünlüğümüze, bağımsızlığımıza toz kondurmamamız gerekir" "Akif, İstiklal Marşı'nda saldırgan bir medeniyete, tek dişi canavara dikkat çeker. Bu canavar Avrupa'dan, Amerika'dan, Rusya'dan uzanan kollarıyla günümüzde de Türkiye içinde ayrılıkçılık, bozgunculuk fırsatları arıyor.
Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Doç. Dr. Caner Arabacı, "İstiklal Marşı'nı milli birliğimizin bir yüce ifadesi olarak görüp, milli birliğimize, bütünlüğümüze, bağımsızlığımıza toz kondurmamamız gerekir" dedi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstiklal Marşı'nın, işgal kuvvetlerinin Ankara yakınlarına kadar geldiği bir dönemde yazıldığını anımsattı.
O dönemde, Meclis'in İstiklal Marşı'nı defalarca, ayakta dinleyerek kabul ettiğini ifade eden Arabacı, "Yani İstiklal Marşı bu haliyle, İstiklal harbinin ruhu ve mili bütünlük belgesi durumundadır" dedi.
"Onu şimdi ben de yazamam"
Arabacı, İstiklal Marşı'nın içeriği, anlatmak istedikleri ve ruh ikliminin de dönemi en iyi yansıtan eser olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Mehmet Akif ile ölümünden önce dönemin en bilinen gazetecilerinden Feridun Kandemir, bir röportaj yapıyor. Kandemir, Mehmet Akif'e, İstiklal Marşı'nı değiştirme çalışmaları konusunda kanaatini sorar. Hasta, halsiz şekilde yatan Akif, adeta dirilir ve 'Onu şimdi ben de yazamam, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' der. Burada ifade etmek istediği enteresan bir nokta var. İstiklal Marşı'nı 1921'de yazan kendisi ama 'şimdi tekrar yazamam' demesi o ruh iklimini bulamama anlamına geliyor. Yani mili marş, milli bir ayaklanmanın yaşandığı İstiklal harbi ortamında yazıldı, o ruh ikliminde yazıldı. 'Böyle bir iklimi bulamadan böyle bir marşı ben de yeniden yazamam' demiştir. İstiklal Marşı'nı milli birliğimizin bir yüce ifadesi olarak görüp, milli birliğimize, bütünlüğümüze, bağımsızlığımıza toz kondurmamamız gerekir. İstiklal Marşı'nın özünde o var. Akif, İstiklal Marşı'nda saldırgan bir medeniyete, tek dişi canavara dikkat çeker. Bu canavar Avrupa'dan, Amerika'dan, Rusya'dan uzanan kollarıyla günümüzde de Türkiye içinde ayrılıkçılık, bozgunculuk, fırsatları arıyor. Bütünlüğümüzü canavara karşı korumamız lazım, İstiklal Marşı'nın ruh ikliminde korumamız lazım. Buluşma, birleşme noktası bu olmalı."
"İstiklale saldırının olmadığı hiçbir zaman dilimini yaşanmadı"
İstiklal Marşı'nda hitabın millete olduğunu anlatan Arabacı, egemenliği milletin istediğini ve milletin koruyacağını aktardı.
Bugün de geçmişte olduğu gibi egemenliğe saldırılar olduğunu dile getiren Arabacı, "Dış güçler ve onların aletlerinden saldırılar var. Bu konuda bilinçli olması gereken, egemenliğini koruması gereken, istiklalini koruması gereken millettir. Türkiye, istiklaline saldırının olmadığı hiçbir zaman dilimini yaşamadı. Günümüzde de böyle bir durum var. Farklı adlar, farklı oluşumlar altında Türkiye'nin istiklaline, milli bütünlüğüne saldırı günümüzde de var. Bu nedenle İstiklal Marşı, istiklal duygusunu en canlı tutacak metin durumundadır. Bunu böyle değerlendirmek lazım." - Konya