İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü
İstiklal Marşı'nın kabulünün ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi tarafından program düzenlendi.
İstiklal Marşı'nın kabulünün ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi tarafından program düzenlendi.
Vali Ahmet Hamdi Nayir, "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma" etkinliği kapsamında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, milli marşların, bir milletin varlığını ve bağımsızlığını gösteren en önemli sembollerden olduğunu söyledi.
Kurtuluş Savaşı devam ederken Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) milli marş yazılması için şiir yarışması düzenlediğini ve 500 lira ödül belirlendiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"O zaman ortalama bir memur maaşının 7,5 lira olduğu dikkate alındığında ödülün değeri anlaşılacaktır. Yarışmaya 724 eser başvurusu olur. Çanakkale şehitlerine yazdığı muhteşem şiirle Türk milletinin gönlünde taht kurmuş olan Mehmet Akif Ersoy'dan en güzel şiirin yazılması beklenmektedir. Ancak Akif, konulan ödül yüzünden yarışmaya katılmamıştır. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Mehmet Akif ile görüşür ve yarışmaya katılması için ikna eder. Tacettin Dergahında 'İstiklal Marşı' adını verdiği milli marşımızı yazmaya başlar. Fakat şurası dikkat çekidir, 'Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? şaşarım! Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım; yırtarım dağarı enginlere sığmam taşarım' kıtasıdır. Bu manidardır. Başlangıç böyle olduktan sonra on kıta halinde İstiklal Marşı'nın tamamlar. 725. Şiir olarak yarışmaya katılır."
İstiklal Marşı'nın TBMM'nde 12 Mart 1921'de alkışlar arasında birinciliğe layık görüldüğünü ifade eden Vali Nayir, şöyle devam etti:
"İstiklal Marşımız, milli marşımız olur. Mehmet Akif ödülünü Darül Mesai Vakfı'na verilmesini ister. Bu vakıf, kadınlara ve çocuklarımıza meslek öğreten ve cepheye elbise diken vakıfdır. Almadığı parayla en uygun, en elzem yeri tespit ederek, oraya bağışlamasını bir örnek hareket olarak vazifesini yerine getirmiştir. İstiklal Marşımız, yurt ve bayrak sevgisinin en güzel ifadesidir. Bağımsız yaşama duygusunun en veciz anlatımıdır. Tarihsel ve yolculuğumuzun, görül ve ruh yüceliğimizin en güzel tasviridir. Kurtuluş savaşında da rol almış olan Akif, İstiklal Marşı ile en zor dönemde milletimize moral ve cesaret kaynağı olmuştur. Bu vesileyle Mehmet Akif'i rahmetle anarak, 'Mehmet Akif'in 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" sözleriyle tamamladı.
Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman da "Milli Marş" ve "Bayrak" bir milletin varlığının ve istiklalinin sembolü olduğunu ifade erek, "Bayrak ve milli marşlar, milletlerin mukaddesatları arasında yer alırlar. Bizlere, böylesini anlamlı bir milli marşı hediye eden vatan şairini, rahmetle ve minnetle anıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından, "İstiklal Marşı"nı ezbere güzel okuma ve "Mehmet Akif Ersoy" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren ve TÜBİTAK Bilimsel Araştırma yarışmasında bölge finaline kalan öğrencilere Vali Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç ve Belediye Başkanı Selim Yağcı, ödüllerini verdi.
Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi öğrencilerinden Esra Öndar ve Ayşe Korkmaz'ın İstiklal Marşı'nı birlikte ezbere okuduğu sırada, katılanlar duygulu anlar yaşadı.
Törene, Vali Nayir'in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Vali Yardımcıları Süleyman Deniz ve Mustafa Güney, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, daire müdürleri, çok sayıda öğretmen ve öğrenci ile vatandaşlar katıldı. - Bilecik