Haberler

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akat Açıklaması

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akat Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Asaf Savaş Akat, "Dış dünyada çok olağan dışı bir şeyler olmazsa Türk ekonomisinin bu yılı nispeten iyi bir şekilde geçireceğini söyleyebiliriz" dedi.Prof.Dr.Akat, AA muhabirine yaptığı...

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, "Dış dünyada çok olağan dışı bir şeyler olmazsa Türk ekonomisinin bu yılı nispeten iyi bir şekilde geçireceğini söyleyebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ekonomisindeki canlılığın altında yatan nedenin, insanların iş bulabileceğine, işsiz kalmayacağını düşünerek harcama yapması ve istihdam noktasındaki iyimser havaya olan inanç olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin belli bir büyüme temposunu sürdürdüğünü belirten Akat, şunları kaydetti:

"Bu yıl da biraz yavaşlamakla birlikte büyümenin devam edeceğini söyleyebiliriz. Yavaşlaması da iyi bir şeydir. Özellikle dış açıkta bir miktar yol alması söz konusu. Yani dış açığının küçülmesi söz konusudur. Bu da iyi bir şeydir. Buna mukabil enflasyonda da ciddi bir sorun gözükmüyor. Dış dünyada çok olağan dışı bir şeyler olmazsa Türk ekonomisinin bu yılı nispeten iyi bir şekilde geçireceğini söyleyebiliriz."

Akat, 2012'nin, sürdürülebilir büyümeye geçişin olacağı bir yıl olmasını beklediklerini vurgulayarak, "Türkiye ekonomisi hakkında büyümesi artan, enflasyon rakamları azalan, dışa açılımı artmış bir durum mevcut. Türkiye'nin 1980'den sonraki kötü gidişine neden olan en büyük faktör enflasyon olmuştur. Türkiye, 80'ler öncesinde dışa çok kapalı bir yapıdaydı. İthal ürün gören insan azdı ve değerliydi" dedi.

Türkiye ekonomisinin gücünün altında yatan faktörlere de değinen Akat,

"Türkiye'de bütçe açığı yok. Ayrıca mali piyasalara bağımlılığı bulunmuyor. Bunlar önemli avantajlardır" dedi.

Akat, istihdamın önemine dikkati çekerek, "İş sahibi olmak, sosyal alanda önemli olduğu gibi ekonomik açıdan da çok önemlidir. İnsanlar çalıştığı sürece harcama da yapar. Bu ekonomiye canlılık getirir. Ekonomide canlılığın olması çarkın rahat dönmesini sağlar" diye konuştu.

Prof. Dr. Akat, Türkiye'nin 2003 sonrası büyüme rakamlarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye, 2003 sonrası Avrupa ile yani avro bölgesiyle karşılaştırıldığında parlak bir performans gösteriyor. Türkiye'nin 2001 sonunda brüt borcu, 178 milyardır. Kasım 2011 sonunda ise 514 milyara çıkmıştır. Artış yüksek gibi görünüyor. Ama arada enflasyon var. Enflasyonu düştüğümüzde bakıyoruz ne olmuş diye- Yüzde 2 azaldığını görüyoruz. Reel olarak, Türkiye'nin ilk 11 yıl sonraki brüt borcu, enflasyonu düzeltince 11 yılın evvelinin altındadır. Bu nasıl olabilir- Bu dönemde açık vermediği takdirde olur. Açık verse bütçe artar. Bunlar, toplamda 2001'den 2011'e brüt hesabın verdiği rakamlardır."

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close