İso Ekonomik Durum Tespit Anketi
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, son yıllardaki tablo kaynak girişi devam ettiği sürece Türkiye'de büyümenin sürdüğüne işaret ettiğini belirterek, "Küresel ekonomide, sermaye akışını radikal biçimde etkileyecek gelişmeler"...
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, son yıllardaki tablo kaynak girişi devam ettiği sürece Türkiye'de büyümenin sürdüğüne işaret ettiğini belirterek, "Küresel ekonomide, sermaye akışını radikal biçimde etkileyecek gelişmeler yaşanmadığı takdirde, 2012'de büyümede öngörülen oran yakalanabileceği gibi, hatta daha yüksek oranlar bile söz konusu olabilir. Kısaca, 2012, ekonomide beklendiği kadar zor bir yıl olmayabilir" dedi.
Küçük, İSO Ekonomik Durum Tespit Anketi 2011 ikinci yarı sonuçları ve 2012 ilk yarı beklentilerini açıkladığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik durum tespit anketi çalışmasının gerçekleşme ve beklenti sonuçlarının 2011 ikinci yarıda imalat sanayi üretim ve ihracat artışında 2011 ilk yarıya kıyasla nispi bir yavaşlamaya işaret ettiğini kaydetti.
Bu eğilimin, GSYİH ve sanayi üretimi verilerine altı aylık dilimler itibarıyla bakıldığında da karşılarına çıktığına işaret eden Küçük, "Ancak ikinci yarıdaki nispi yavaşlamaya rağmen, üretim ve ihracat artışı yıl boyunca devam etmiş ve 2011'i yüzde 8'i aşan bir büyüme oranı ile kapatmamız neredeyse kesinleşmiştir. Şimdi önümüzdeki mesele, zor geçeceği yönünde tahminler yapılan 2012'de de büyümeyi devam ettirebilmektir" dedi.
-"Sanayiye büyük görev düşüyor"-
Küçük, ekonomik programda 2012 için büyüme öngörüsünün yüzde 4 olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu noktada şunu hatırlatmalıyız ki, son yıllardaki tablo, kaynak girişi devam ettiği sürece Türkiye'de büyümenin sürdüğüne işaret etmektedir. Dolayısıyla, küresel ekonomide, sermaye akışını radikal biçimde etkileyecek gelişmeler yaşanmadığı takdirde, 2012'de büyümede öngörülen oran yakalanabileceği gibi, hatta daha yüksek oranlar bile söz konusu olabilir. Kısaca, 2012, ekonomide beklendiği kadar zor bir yıl olmayabilir."
Küçük, iyimser bulunabilecek bu yaklaşımın ötesinde, 2012'nin, talebin yavaşlaması, faiz oranlarının artış eğilimine girmesi, kurlardaki yukarı doğru hareketin devam etmesi gibi, üretimi olumsuz etkileyebilecek bazı riskler taşıdığının da açık olduğunu kaydetti.
2001 krizi sonrasında da, küresel kriz sonrasında da büyümenin tetikleyicisinin sanayi olduğu hatırlatmasında bulunan Küçük, önümüzdeki bu kritik süreçte de sanayiye büyük görev düştüğünü söyledi.
Küçük, "2012'yi kazanmak için yapılması gereken, sanayimizin mücadelesine destek vermek ve rekabet gücünü artıracak adımları süratle atmaktır. Öte yandan, 2011'de Türkiye büyümede dünyada en ön sıralarda gelirken, cari açığın GSYİH'ya oranında da en başlarda yer almıştır. Dolayısıyla, 2012'de, sadece sürdürmeyi değil büyümeyi mutlaka daha sağlıklı zemine taşımayı da hedeflemeliyiz" dedi.
-Kur beklentisi 1,75 civarında-
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Küçük, kur beklentisinin yıl ortalaması olarak 1,75 civarında seyredeceği öngörüsünün giderek ağırlık kazandığını söyledi.
Küçük, 2012'nin taşıdığı risklere rağmen öngörülen büyüme rakamlarını yakalayabileceklerini hatta geçebileceklerini ifade ederek, "Ancak bazı riskler taşıdığı da çok açık. Büyümenin lokomotifi sanayi sektörü. Türkiye'nin istihdam sorununu çözmesi ve gelişmişlik farkını kapatabilmesi için her yıl yüzde 7-8 seviyesinde büyümesi gerektiği mecburiyeti var. Bu nedenle sanayinin önündeki engellerin kaldırılması bizim için önemli. Cari açık sorununu da sağlam zemine taşıyarak büyümeyi hedefleyebilmeliyiz. Yapısal dönüşüm reformlarını da bir an önce gerçekleştirmeliyiz" dedi.
Yeni Çek Kanunu'nda hapis cezasının kaldırılması konusunda da Küçük, geçmişten bu yana İSO'nun görüşünün "ekonomik suça ekonomik ceza" olduğunu, bunu bugün de davam ettirdiklerini söyledi.
Küçük, "Çek Yasası'nda hapis cezasının kalkmasına ilke bazında karşı değiliz. Ticaret yapmanın birtakım riskler içinde olması doğal. Ama bunları da minimize etmek, ekonomi yönetiminin, hükümetlerin görevi. Neler yapılmasına ilişkin hükümete verdiğimiz görüşler var" diye konuştu.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) şirketlerinden borç alan ortaklara hapis cezası getirilmesi ve mali tabloların internette yer alması konusunda da Küçük, Çek Yasası'nda hapis cezası kaldırılırken TTK'da hapis cezasının getirilmesinin çelişki olduğunu vurguladı.
TTK'nın çok olumlu bir adım olduğunu, söz konusu cezanın kalkacağı görüşünü taşıdıklarını ifade eden Küçük, tartışılan noktaların kaldırılacağına inandığını söyledi.
Küçük, ticarette şeffaflığın önemine de işaret ederek, bunun da ölçüsü olduğu kanaatini taşıdığını kaydetti.
Tanıl Küçük, "TTK yürürlüğe girmeden önce tartışılan maddelerin değişmesi gerekiyor" dedi.
Yasanın hazırlanması sürecinden beri TOBB'un bu işin içinde olduğunu ancak 1535 maddelik bir kanunda tek tek bütün maddeleri görüşmenin zor olduğunu ifade eden Küçük, "Kanun bütün halinde ittifakla geçti. Sakıncalı maddeler, şimdi tartışılan maddeler o zaman da biliniyordu ama yol boyu düzeltileceği görüşü hakimdi. Bu maddelerin değişeceğine umudum olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
- İSTANBUL