Haberler

İsmail Ustanın 67 Yılını Verdiği Fıçılar 400 Yıl Garantili

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İznik'te 67 yıldır fıçı imalatıyla uğraşan 81 yaşındaki Alkış'ın ürünleri, ham maddesi meşe ağacı olduğu için 400 yıla kadar dayanabiliyor Türkiye'nin son el işi fıçı ustalarından Alkış, mesleğinin unutulmaması için mücadele ediyor Alkış."Meşe"...

- İznik'te 67 yıldır fıçı imalatıyla uğraşan 81 yaşındaki Alkış'ın ürünleri, ham maddesi meşe ağacı olduğu için 400 yıla kadar dayanabiliyor

Türkiye'nin son el işi fıçı ustalarından Alkış, mesleğinin unutulmaması için mücadele ediyor

Alkış: "Meşe ağacı bol ve dayanıklı olduğu için fıçıları meşe ağacından yapıyorum. Onun için bir fıçının ömrü 3-4 asır gidiyor"

"Yaptığım fıçılar, zeytin, peynir, turşu, sirke, zeytin yağı saklamakta kullanılıyor"

Anadolu'nun en eski kentlerinden İznik'te, tarihi sokaklardan birinden gelen elektrikli testere seslerini takip edenleri, kırılmış camlarının yerine naylonlar iliştirilmiş, yılların yorgunluğundan tükenmek üzere olan bir marangoz atölyesi karşılıyor.

Atölyeye girenlerin dikkatini, yeni yapıldığı belli olan yayık, fırıncı ve kayıkçı kürekleriyle irili ufaklı birçok fıçı çekiyor.

Yılların zanaatkarı İsmail usta, büyük elektrikli testere ve yılların yorgunluğundan rengi kahverengiye dönmüş örsün de bulunduğu bu dükkanda hiç durmadan çalışıyor.

-"Fıçıların boyutlarına göre yapım süreleri değişiyor"

Alkış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin, 14 yaşındayken kendisinden bir hamur fıçısı istemesiyle bu işe girdiğini söyledi.

Babasının yanında başladığı marangozluğu, 67 yıldır dur durak bilmeden sürdürdüğünü belirten Alkış, fıçının yanı sıra kayık küreği, fırın küreği ve yer sofrası yaptığını belirtti.

El yapımı fıçıları, sadece bu işin ehli ustaların yapabildiğini anlatan Alkış, şöyle devam etti:

"Fıçı yapabilmek için tahtadan anlamak, tahtanın ruhunu bilmek lazım. Meşe ağacı bol ve dayanıklı olduğu için fıçıları meşe ağacından yapıyorum. Onun için bir fıçının ömrü 3-4 asır gidiyor. Yaptığım fıçılar, zeytin, peynir, turşu, sirke, zeytin yağı saklamakta kullanılıyor. Fıçıların boyutlarına göre yapım süreleri değişiyor. El kadar fıçı da yapıyorum, 5-6 tonluk fıçı da yapıyorum. Bir fıçıya zeytini koyduğumuz zaman 10 sene muhafaza eder. Zeytin bu süre içinde daha iyi olur ama daha kötü olmaz. "

-"Benden sonra bu meslek son bulacak"

Eskiden atölyesinin önünde kuyruklar oluştuğunu ancak şimdi bu ürünlere pek ilgi gösterilmediğini dile getiren Alkış, boş durmayı sevmediğini ifade etti.

Alkış, Kayseri, Karabük, Zonguldak, İstanbul, Eskişehir'den siparişler aldığını kaydederek, "Siparişleri veren müşterilerim, bana internetten ulaşıyor. Benim ismim internette varmış. Geçenlerde birinin yanına gittim. İnternette geziniyordu. 'Beni orada görebiliyor musun?' diye sordum. 'Fıçıcı İsmail' yazdı. Benim telefon numaram ve fotoğraflarım çıktı" diye konuştu.

Şimdiye kadar yaklaşık 60 kez iş kazası geçirdiği bilgisini veren İsmail usta, yılmadan, bıkmadan çalışmayı sürdürdüğünü belirtti.

Alkış, kendisinden sonra bu zanaatı sürdürecek kimse olmadığına üzüldüğünü anlatarak, "Benden sonra bu meslek son bulacak" ifadesini kullandı. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Yerine kayyum atanan DEM Partili Birsen Orhan, gözaltına alındı

Yerine kayyum atanan belediye başkanı gözaltına alındı

title