İşler: "Günübirlik Kiralanan Evlere İlişkin Düzenleme Olumlu"
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, güvenliği tehdit eder hale gelen günübirlik kiralanan evlerin kayıt altına alınma çabalarını olumlu bulduklarını söyledi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, güvenliği tehdit eder hale gelen günübirlik kiralanan evlerin kayıt altına alınma çabalarını olumlu bulduklarını söyledi. Bu tür mekanların mutlaka denetim ve kayıt altına alınması gerektiğini her platforma savunduklarını ve dile getirdiklerini belirten İşler, kentin çeşitli bölgelerinde sayıları giderek artan pub, müzikhol ve masaj salonlarının huzur bozan gelişmelere yol açabileceği uyarısını yineleyerek önlem alınmasını istedi. 22 Kasım 2016 Salı tarihli ve 29896 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 678 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile günübirlik kiralanan evlere ilişkin tanımlama ve düzenleme getirildi. Kararnamenin "Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler" başlıklı birinci bölümününde anılan ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu gereğince kimlik bildirme zorunluluğu bulunan konaklama mekanlarına "günübirlik kiralanan evler" de eklendi. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin ciddi güvenlik sorunlarına yol açtıklarını belirterek bu tür mekanların kayıt altına alınması için girişimlerde bulunduklarını anımsattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunarak, milletvekilleriyle görüşerek konuya dikkat çektiklerini belirten İşler, "Girişimlerimizin sonuç vermesinden dolayı mutluyuz" dedi.
Mehmet İşler, ciddi güvenlik sorunları oluşturan, kayıt dışı, vergi kaybı yaratan, haksız rekabete yol açan günübirlik kiralanan mekanlarla ilgili soruna güvenlik açısından çözüm öngören düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: "Kararname uyarınca, günübirlik kiralanan evler de kanunun ikinci maddesinde sayılan diğer konaklama tesisleri gibi tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutacak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirecek. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara on bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara beş bin lira idari para cezası verilecek. Bu işlemlerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilecek."
Pub, müzikhol ve masaj salonları
Günlük kiralanan evlerin 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişiklikle kayıt altına alınma çabasını olumlu bulduklarını belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, kentin çeşitli bölgelerinde sayıları giderek artan pub, müzikhol ve masaj salonlarının huzur bozan gelişmelere yol açabileceği uyarısını yineledi. "Pub, müzikhol ve masaj salonlarının sayıları mantar gibi artıyor" diyen İşler, şöyle konuştu:
"Masaj salonları ruhsat alıp işletmeye açılıyor. Açıldıktan sonra denetlenip denetlenmediği meçhul. Mali açıdan ahlaki açıdan, sağlık açısından denetleniyorsa kim denetliyor? Belediyelerden aldığı ruhsatlarla çalışan bu tür yerlerin konut alanlarının içinde, sokak aralarında, ailelerin yaşadığı yerlerde açılmasını sakıncalı buluyoruz. Toplum sağlığını tehdit eden sağlık sorunlarının ortaya çıkabilir, huzur bozan gelişmelere, sosyal sorunlara neden olabilir. Hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen bu salonların denetlenmesini, ahlak açısından, toplum sağlığı açısından, mali açıdan sorunlu bu mekanlara da düzenleme getirilmesini istiyoruz." - İZMİR