İSK Yeni Sanat Dönemine Hazır
İSK, bu yıl Kültürel Mirasa Katkı Ödülü'nü Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Arkeolog Özgen Acar'a, Kent Onur Ödülü'nü ise MEÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü'ye verecek.
İçel Sanat Kulübü (İSK), bu yıl Kültürel Mirasa Katkı Ödülü'nü Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Arkeolog Özgen Acar'a, Kent Onur Ödülü'nü ise Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü'ye verecek.
İSK Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar, 2012-2013 döneminde gerçekleştirecekleri etkinlikleri, düzenlediği basın toplantısı ile anlattı. İSK Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda, bu dönemde de yine heyecanla azimle Mersin'de sanat ve kültür adına çalışmalarına devam ettiklerini belirten Alkar, "Elimizden geldiği kadar pek çok sanatsal aktiviteyi gelenekselleştirmeye çaba gösteriyoruz. İSK camiası zaten 23 yıldır pek çok etkinliğe imza atmış ve bu çalışmaları da Mersin ve Türkiye kamuoyu ile tanıştırmıştır" dedi.
Bu dönemde Nisan 2013'e kadar yol haritalarının belli olduğunu bildiren Alkar, bu çerçevede 5-6-7 Ekim tarihlerinde İSK 17. Arkeoloji Günleri'ni düzenleyeceklerini ve Türkiye'nin pek çok ilinden konukları ağırlayacaklarını kaydetti. Arkeoloji Günleri kapsamında ödül alacak kişilerin de belirlendiğini dile getiren Alkar, "Bu yıl Kültürel Mirasa Katkı Ödülü'nü Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Arkeolog Özgen Acar'a, Kent Kültürüne Katkı Ödülü'nü de Şemsa Pozcu ve Lina Nasif'e vereceğiz. Nevit Kodallı Salonu'nda yapılacak ödül törenimize tüm Mersinlileri davet ediyoruz" diye konuştu.
Bu dönem İSK 11. Felsefe Günleri'ni MEÜ, İSK ve Mersin Felsefeciler Derneği birlikteliğinde 12-13 Ekim tarihlerinde yapacaklarını ve bu yılki ana temanın 'Adalet' olacağı bilgisini veren Alkar, 17 Ekim'de ise Kültür Merkezi'nde Mersinli piyanist Hakan Toker'in bir piyano resitali vereceğini aktardı. Ayrıca bu yıl ikincisini gerçekleştirecekleri Kent Onur Ödülü'nün sahibinin de MEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurseren Tor'un başkanlığını yaptığı 7 kişilik jüri tarafından belirlendiğini söyleyen Alkar, "İkinci Kent Onur Ödülü MEÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü'ye verilecek ve ödül törenimiz 7 Kasım'da gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.
Alkar, gerçekleştirecekleri etkinlikler arasında 14 Kasım'da MEÜ Devlet Konservatuvarı Arp Bölümü lise devresinden mezun olan Meriç Dönük'ün arp resitali, 5 Aralık'ta geçmiş dönem İSK başkanlarından Doğan Akça, Ertuğrul Karaoğuz ve Cemal Turan'ın anılacağı etkinlik ile 12 Ocak'ta Mersin Devlet Opera ve Balesi ile birlikte Mersinli Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı'nın doğum gününü kutlayacakları etkinliğin de yer aldığını vurguladı.
"AKDENİZ OYUNLARI'NDA GÖREVE HAZIRIZ"
Etkinlik takviminin ardından bazı beklentilerini ve isteklerini de anlatan İSK Başkanı Alkar, Mersin'in 2013 Akdeniz Oyunları'na hazırlandığını anımsatarak, şunları söyledi: "Biz kulüp olarak oyunların sanatsal boyutunun da var olduğuna inanıyoruz ve buna hazırız. Bu anlamda bize düşen bir görev varsa sanat ve kültür boyutuyla bu olgunun içerisinde olduğumuzu özellikle belirtiyoruz."
İSK'nın bulunduğu Sanat Sokağı'nın, Mersin Valiliği'nin 'Tarihe Gülümseyen Mersin' projesine çok geniş boyutuyla dahil edilmesini de isteyen Alkar, "Bu bizim arzumuzdur. Sanat Sokağı bütünselliğinde bunun gerçekleşmesini diliyoruz ve istiyoruz" dedi.
Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Alkar, restorasyonu tamamlanan Nevit Kodallı Salonu, Teoman Ünüsan Sanat Galerisi ve yönetim kademesinin bulunduğu binanın Mersin İl Özel İdaresi İmar İnşaat Daire Başkanlığı Kültür Koruma Müdürlüğü'ne verilmesini değerlendirdi. Bu konuda hukuki bir süreç başladığını belirten Alkar, sürecin tamamlanmasını beklediklerini ve sevindirici gelişmeler olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "23 yıldır bu binalarda bizim himayemizde sanat adına pek çok etkinlik düzenlenmiştir. O salonların bizim himayemize geri verileceğini düşünüyoruz ve bunun beklentisi içindeyiz. Bunun da ilk göstergesini Sayın Valimiz bize sundu, Arkeoloji Günleri'ni orada düzenleyeceğiz. Prosedürün bitmesini bekliyoruz ama o binaları biz istiyoruz."
Pek çok kentte gördükleri bu tür sokaklarda yapılan sanatsal etkinliklerin Sanat Sokağı'nda da çok daha fazla yapılmasını istediklerinin altını çizen Alkar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sokağa Sanat Sokağı ismini verdiysek bu yönüyle de çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Elbette esnaf arkadaşlarımızın işlerine fazla müdahale etmek ya da onların ekmeğiyle oynamak gibi bir niyetimiz yok ama en azından belediyenin ya da vilayetin düşünsel anlayışıyla Tarihe Gülümseyen Mersin boyutuyla buranın çok daha farklı olabilmesi mümkün. Örneğin haftada bir kez mutlaka burada viyolonsel, keman çalınacak denilebilir, bize bunu talimat versinler biz İSK olarak yerine getiririz. Resim, atölye çalışmaları gibi pek çok etkinlik sanat sokağında olmalı. Çünkü sanatın daha çok ön planda olmasını istiyoruz. Eğer sanat ön planda olursa barış ve kardeşlik de çok daha ön planda olur." - MERSİN