Haberler

İşadamı İsmail Akçura'ya Fahri Doktora Ünvanı Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa başta olmak üzere, Türkiye’nin birçok yerinde turizme katkı sağlayan, oteller zinciri kuran Anemon Oteller Sahibi İsmail Akçura’ya Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Manisa başta olmak üzere, Türkiye'nin birçok yerinde turizme katkı sağlayan, oteller zinciri kuran Anemon Oteller Sahibi İsmail Akçura'ya Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. Akçura, CBÜ Prof. Dr. Rektörü Pakdemirli döneminde fahri doktora verilen ilk kişi oldu.

CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Baro Başkanı Av. Zeynel Balkız, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, akademisyenler katıldı.

Üniversite olarak bir kadirşinaslık örneği sergilediklerini kaydeden Rektör Pakdemirli, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın Manisa'da şifahaneyi kurduğunu belirterek, bundan dolayı kurulan hastaneye Hafsa Sultan Hastanesi ismini verdiklerini ifade etti. Üniversitenin kuruluşunda önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Ümit Arınç'a vefa göstermek üzere Muradiye Kampüsünde yeni açılan kültür merkezine Arınç'ın ismini verdiklerini anlatan Pakdemirli, "Manisa'ya ve ülkemize bir vefa borcumuz var, bunu ödemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece öğrencilerimize değil, herkese hizmet veriyoruz" dedi.

İsmail Akçura'nın kültüre, turizme ve tarihe önem veren, projeleri hayata geçiren önemli bir iş adamı olduğunu belirten Pakdemirli, "Manisalılar bilirler. Anemon Otel'de hemen her gün bir program vardır. Manisa'da bulunan otel gibi Türkiye'de 20 otel var. Dünyada çok büyük otel marka zincirleri var ama Türkiye'deki bir iş adamının çıkıp böyle bir oteller zincirini oluşturması ve kabul ettirmesi en başta turizme olmak üzere o şehrini kültürel hayatına büyük katkı sağlıyor. İsmail Akçura aynı zamanda arkeolojik çalışmalarla ilgileniyor. Manisa'daki antik kent olan Aigai'nin 12 yıldır sponsorluğunu yapıyor" diye konuştu.

Üniversite olarak son yıllarda Sanat Tarihi bölümünü hayata geçirdiklerini kaydeden Pakdemirli, "Arkeoloji bölümünü oluşturduk ve bu sene ilk öğrencilerimizi alacağız. Manisa tarih ve kültürel yönden çok önemli bir bölge. Bundan dolayı bu bölümlerin daha önce kurulması gerekiyordu. Ama geçte olsa biz bu işe hızlı başladık. Sanat Tarihi bölümümüz son derece aktif bir bölümümüz. Kazı çalışmalarında birçok öğretim üyemiz görev yapıyor. Hedefimizi Manisa'nın yakını tarihine, uzak tarihine, Osmanlı'ya sahip çıkmaktır. Bu konuda iş adamımız İsmail Akçura'nın desteklerini almak istiyoruz" diye konuştu.

Rektör Pakdemirli'nin konuşmasının ardından İsmail Akçura'nın özgeçmişi okundu. Özgeçmişinin okunmasının ardından Rektör Pakdemirli, CBÜ Senatosu'nun Fahri Doktora verilmesiyle ilgili kararını okudu. Daha sonra Pakdemirli, İsmail Akçura'ya Fahri Doktora unvanını takdim ederek üniversitenin rozetini taktı.

Fahri Doktora unvanının takdim edilmesinden sonra bir konuşma yapan İsmail Akçura, Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri olan CBÜ'den böyle unvanı almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, bu unvanın aynı zamanda sorumlulukları da artırdığını kaydetti. Türkiye gibi bir ülkenin, gerek iklim ve gerekse arkeolojik zenginlikleri bakımından başka bir eşinin dünyada olmadığını vurgulayan Akçura, "Türkiye'nin sadece güneş ve deniz turizmden istifade ettiğini ve turizmin sadece bunlardan ibaret olduğu kanaati vardır. Halbuki Türkiye'deki arkeolojik ve kültürel zenginlikler dünyanın hiçbir yerinde yoktur" diye konuştu.

12 yıldır Yuntdağı bölgesinde bulunan Aigai antik kentin kazı çalışmalarını sponsor olduklarını ifade eden İsmail Akçura, "Çünkü burası biraz sarp tepede olduğu için tarih boyunca hiç soyulmamıştır. Şua anda kaza başkanı olan Prof. Dr. Ersin Değer, kentin oldukça büyük olduğunu, tiyatrosu hamamı, stadyumu bulunduğunu ve kazıların 100-150 yıl sürebileceğini belirtiyor" dedi.

Arkeolojik ve kültürel zenginliklerin tanıtılması ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlı bir devlet politikası oluşturmasının ülkemizin turizmine büyük katkılar sağlayacağını kaydeden Akçura, "Türkiye'nin aşağı yukarı her şehrinde ve hatta kasabasında arkeolojik ve kültürel zenginliklerimizi sergileyecek müzeler yapılması en büyük hayalimdir. Türkiye o zaman adeta dünya arkeolojisine ışık tutacak bir müze ülkesi olacak ve ülkemizin turizm gelirleri çok daha artıracaktır" diye konuştu.

Manisa'da yapılacak olan arkeolojik müzesinden de bahseden Akçura, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim yapacağımız müze 7 bin metrekare alanlı bir arkeoloji müzesi olacaktır. Müzenin projesini bakanlığa yolladık. Ne güzel bir tesadüf ki dün müzenin mimari ve betonarme projeleri bakanlık tarafından tasdik edilerek geldi. Teşhir ve tanzim projeleri de bakanlıkça onaylandıktan sonra hemen inşaata başlayacağız. Bu vesile ile ülkemizin dünyanın en iddialı arkeoloji müzelerine sahip olan bir ülke olması hayalime bir adam daha yaklaşmış olacağım." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close