'İş'te Kadın Güçlü Kadın' Konulu Panel
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi arasında ortaklaşa düzenlenen 'İş'te Kadın Güçlü Kadın' konulu panel ile kadının iş yaşamındaki önemi ve karşılaştıkları güçlükler ortaya kondu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi arasında ortaklaşa düzenlenen 'İş'te Kadın Güçlü Kadın' konulu panel ile kadının iş yaşamındaki önemi ve karşılaştıkları güçlükler ortaya kondu.
Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Gülay Toksöz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, toplumun sorunlarına hiçbir zaman duyarsız kalmadıklarını, sorunların çözümü noktasında da her zaman öncü yol izlemeye gayret ettiklerini söyledi. Kepez Belediyesi olarak, Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK) ile özellikle ev hanımlarına mesleki eğitim verdiklerini dile getiren Başkan Tütüncü, son olarak sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa geliştirdikleri 'Duvar Kağıdı Ustası' projesi ile Türkiye'nin ilk sertifikalı kadın ustalarını yetiştirdiklerini ve istihdama dahil ettiklerini kaydetti.Önümüzdeki günlerde Kadın Koordinasyon Merkezi projesini hayata geçireceklerini dile getiren Başkan Hakan Tütüncü, kadınlara yönelik yaptıkları sosyal kültürel ve çeşitli eğitim çalışmalarının, bu proje ile tek bir noktadan takip edilebileceğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl yaptığı konuşmada, gerek uluslararası sözleşmeler gerekse anayasa ile kadın haklarını açıkça ortaya koyduğunu, ancak uygulama kısmında pek çok aksaklıkların görüldüğünü söyledi. TÜVİK'in 2012 verilerine göre iş gücünün yüzde 48 oranında olduğunu dile getiren Akyıl, bu oranın sadece yüzde 27'sini kadınların oluşturduğunu söyledi. İstihdam oranını etkileyen en önemli unsurun eğitim düzeyi olduğunu vurgulayan Sadettin Akyıl, istihdamda lise ve altı eğitim düzeyindeki kişi oranının yüzde 67'sini erkeklerin, yüzde 23'ünü ise kadınların oluşturduğunu bildirdi. Yüksek öğrenim düzeyinde ise bu oranın yüzde 85 erkek, yüzde 70 kadın olarak değiştiğini kaydetti. Akyıl kadının istihdamdaki yerinin istenilen düzeye çıkarılmasıyla, ülkemizin büyüme hızının da ikiye katlanacağını ifade etti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Gülay Toksöz ise konuşmasında, kadının iş yaşamında karşılaştığı sorunlara değindi. Toksöz, eğitim düzeyi düşük kadınların sosyal güvenceli bir iş olması halinde, çok düşük ücretlere çalışabildiklerini bu durumunda daha çok tarım sektöründe görüldüğünü söyledi. Toksöz, ücretlerin düşük olması, kısmi, geçici yada belirli süreli iş bulunmaması, çalışan kadınların doğum halinde çoğu zaman işten ayrılmasına neden olduğunu bildirdi.
Panelde ortaya çıkan görüşler ve önerilerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirileceği kaydedildi. - ANTALYA